Επιμελητήριο Εύβοιας – Τι μέτρα ζητά από το υπ. Οικονομικών λόγω της αναστολής των Καρναβαλίων

Μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στην επιχειρηματικότητα λόγω της αναστολής των καρναβαλιών ζητά το Επιμελητήριο μας με επιστολή του στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο ζητά :
• Εξάμηνη αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο (ΦΠΑ, τρέχουσες οικονομικές εκκρεμότητες, ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία).
• Εξάμηνη αναστολή πληρωμών χρεών και ρυθμίσεων προς Τράπεζες.
• Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και εξάμηνη αναστολή πληρωμής της ΔΕΗ.
• Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται :
Mετά τις εξελίξεις με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναστολής όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με ψυχραιμία και σύνεση συντασσόμαστε σε μια στάση συνέπειας και ευθύνης για να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στην απειλή για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η εξέλιξη των γεγονότων και τα αποτελέσματα τους πλήττουν όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα πόλεις και Νομούς που έχουν δημιουργήσει καρναβαλικές εκδηλώσεις θεσμούς με τεράστια σημασία για τις τοπικές οικονομίες, όπως η πόλη της Χαλκίδας και οι περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος του Νομού Ευβοίας. Εκδηλώσεις που προσφέρουν αυτή τη νεκρή οικονομική περίοδο, μία ισχυρή οικονομική ανάσα σε κάθε τοπική οικονομία και στηρίζουν χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Επισημαίνεται ότι :
Η ακύρωση καρναβαλιών και εκδηλώσεων θα επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία του Νομού μας και της χώρας, όπως φυσικά και στην εστίαση αλλά γενικότερα στην τροφοδοτική και στην παραγωγική αλυσίδα.
• Σε πολλές των περιπτώσεων τα προσδοκόμενα έσοδα ήταν ικανού ύψους, για την αποφυγή νέων λουκέτων.
• Στην Εύβοια που είναι νησί με όλα τα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων της περιφέρειας και οι τοπικές κοινωνίες θα υποστούν ανυπολόγιστες συνέπιες, δεδομένου ότι σε αυτή τη νεκρή περίοδο οι εκδηλώσεις καρναβαλιών και οι παράλληλες εκδηλώσεις στήριξης των τοπικών αγορών, αποτελούσαν τη μοναδική προσδοκία και ευκαιρία για την επαναδραστηριοποίηση ΄΄ κλειστών ΄΄ αυτή την περίοδο επιχειρήσεων.
• Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων αυτών ενόψει των καρναβαλιών δαπανήθηκαν εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά, λόγω ακριβώς της σημασίας και του όγκου των εκδηλώσεων, εξαντλώντας τα οικονομικά αποθέματα τους.

Επισημαίνεται επίσης ότι : Είναι χρέος μας μετά από αυτή την αναπάντεχη και απρόσμενη εξέλιξη των πραγμάτων, να επιδείξουμε υψηλά αντανακλαστικά και να προσφέρουμε μεγάλα εφόδια στήριξης στις επιχειρήσεις, να σταθούμε ενεργά στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να επουλωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η μεγάλη οικονομική ζημιά που θα υποστούν.