Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράθυρο για μεγαλύτερο κούρεμα – Έχουν χαριστεί 6 δισ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράθυρο για μεγαλύτερο κούρεμα – Έχουν χαριστεί 6 δισ. ευρώ

Την ώρα που το παράθυρο ενός νέου μεγαλύτερου κουρέματος στην επιστρεπτέα προκαταβολή παραμένει ανοιχτό, το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ από περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Την ώρα που το παράθυρο ενός νέου μεγαλύτερου κουρέματος στην επιστρεπτέα προκαταβολή παραμένει ανοιχτό, το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ από περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις για να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, η κυβέρνηση τους χαρίζει τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία περιορίζεται κατά 700 εκατ. ευρώ καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Έτσι, το επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων από τα 3 δισ. ευρώ προσγειώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Πάντως στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή που προβλέπουν κούρεμα 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις της εστίασης και μεγαλύτερη μείωση των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διπλό μέτωπο της πανδημίας και του πληθωρισμού για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε νέες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, η ΑΑΔΕ περιμένει μία ακόμη απόφαση για να μπορέσει να υπολογίσει τα ποσά που οφείλει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας προκειμένου να τα αναρτήσει στον λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κουρεμένα έως και 75% και με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πηγή:newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr