Έρχεται αύξηση στην τιμή του καφέ- Περιορίζεται και η ποσότητα σοκολάτας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αύξηση στην τιμή του καφέ- Περιορίζεται και η ποσότητα σοκολάτας

Αύξηση αναμένεται στην τιμή του καφέ το επόμενο διάστημα καθώς περιορισμός στην ποσότητα της σοκολάτας.

Περιμένουμε αύξηση στην τιμή του καφέ το επόμενο διάστημα ενώ οι αρμόδιοι επικαλούνται πάσης φύσεως κρίσεις ανά τον κόσμο, από τη λειψυδρία στο Βιετνάμ μέχρι και τις επιθέσεις των Χούτι στη Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν η τιμή του καφέ θα αυξηθεί λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες: Η λειψυδρία στο Βιετνάμ «χρεώνεται» με την αύξηση της τιμής της ποικιλίας Robusta από 2.689 $/τόνος στα 4.500 $/ τόνος (+67%), ο καφές Arabica απλώς «ακολουθεί» τις ανατιμήσεις και οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν τα ναύλα και τα ασφάλιστρα. Σε αυτά προσθέτουν και την αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενοίκια, μισθοί, έξοδα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση… οι εκτιμήσεις είναι πως η τιμή του φρέντο εσπρέσο (take away) θα αυξηθεί από 2,00 με 2,20, που είναι σήμερα, στο 2,40 με 2,60 και του φρέντο καπουτσίνο (take away) από 2,20 – 2,40€ (σήμερα), 2,60 – 2,90€ (με την αύξηση).

Η συνολική αύξηση δηλαδή θα είναι έως και 20% και αυτή αναμένεται να καταγραφεί και σε άλλους καφέδες είτε πρόκειται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, είτε εντός.

«Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο και στον καφέ», ανέφερε μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Νέες αυξήσεις και στη σοκολάτα – Περιορίζουν την ποσότητα, την αφαιρούν από τις γκοφρέτες

Η σοκολάτα κινείται ήδη στο χορό των ανατιμήσεων και με τις νέες παραλαβές αναμένονται και νέες αυξήσεις. Οι σημερινές αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως και 30%, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί σοκολατοειδών μειώνουν την ποσότητα σοκολάτας που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους από 38 γρ. στα 28 γρ. και σε κάποιες περιπτώσεις, ως εναλλακτική, αφαιρούν την σοκολατένια επικάλυψη από τις γκοφρέτες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr