Έρχεται νέα «επιταγή ακρίβειας» το φθινόπωρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέα «επιταγή ακρίβειας» το φθινόπωρο

Νέο επίδομα ακρίβειας αναμένεται να δοθεί μέσα στο φθινόπωρο με διαφορετική μορφή αυτή τη φορά σε σχέση με την πρώτη πληρωμή τον περασμένο Απρίλιο. 

Νέο επίδομα ακρίβειας αναμένεται να δοθεί μέσα στο φθινόπωρο με διαφορετική μορφή αυτή τη φορά σε σχέση με την πρώτη πληρωμή τον περασμένο Απρίλιο.

Τότε, το έκτακτο επίδομα Πάσχα -η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας»- σε πέντε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να καλυφθεί ένα μικρό μέρος του πρώτου κύματος ακρίβειας. Το καλοκαίρι, παρότι είχε συζητηθεί ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος με τη μορφή «επιδόματος αδείας», το σενάριο «κάηκε» διά στόματος Χρήστου Σταϊκούρα, από τα μέσα περίπου του Ιουλίου.

Αφορμή για τι αλλαγές στάθηκε το Fuel Pass 2. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων επέλεξαν, ξανά, να μπουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό σαν μετρητά και όχι να πάρουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους, που έδινε μεν μπόνους 15 ευρώ, όμως δεν μπορούσαν παρά να εξαργυρώσουν τα ποσά στα πρατήρια καυσίμων. Το ίδιο είχε συμβεί και στον πρώτο γύρο.

Η επιλογή αυτή των δικαιούχων δείχνει ότι οι περισσότεροι, χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα, προκειμένου να καλύψουν άλλες, πιο έκτακτες ανάγκες τους. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε αναφέρει πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στους πολίτες. Ακολούθησε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που είχε επίσης αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για διευρυμένα κριτήρια για να τη λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι.

Οι αλλαγές

Ένα από τα σενάρια είναι να μην δοθούν 200 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους όπως είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά ένα ποσό, κλιμακωτά, που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να το πάρουν περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα, να υπάρξουν μικρότερα ποσά μεν, αλλά για πιο πολλούς.

Οι πέντε κατηγορίες που είχαν συμπεριληφθεί στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε πριν το Πάσχα ήταν:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Στις παραπάνω κατηγορίες αναμένεται να προστεθούν και νέοι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται επίσης πως δεν είχε χρειαστεί να κάνει κάποιος αίτηση για να μπουν τα λεφτά, αλλά έμπαιναν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ολόκληρο το νέο πακέτο παροχών – επιδοτήσεων θα αποκαλυφθεί όπως αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου, πολύ πιθανά στην ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr