Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ 2024 – Αναλυτικά τι αλλάζει με τον φόρο φέτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ 2024 – Αναλυτικά τι αλλάζει με τον φόρο φέτος

Το ποσό και ο αριθμός των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί εκπτώσεις και αφορολόγητα ποσά.

Περισσότεροι από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ 2024.

ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα – και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ.

Από εφέτος οι δόσεις αποπληρωμής έχουν αυξηθεί σε έντεκα, από δέκα που ήταν πέρυσι, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

ΕΝΦΙΑ 2024: Πού θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Τα ποσά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών και θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν.

Το ποσό και ο αριθμός των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί εκπτώσεις και αφορολόγητα ποσά.

Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Με βάση τα ισχύοντα, παρέχεται γενναία έκπτωση 50% ή και 100% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την περιουσιακή και την οικογενειακή κατάσταση των ιδιοκτητών.

Εφέτος για πρώτη φορά περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σε σύνολο περίπου 900.000 που έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%.

Οι υπόλοιποι 550.000 δεν θα έχουν καμία έκπτωση γιατί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους φυσικών καταστροφών που προβλέπει ο νέος νόμος, δηλαδή από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα.

Με την αύξηση των δόσεων από δέκα σε έντεκα το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να πετύχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας για τον ΕΝΦΙΑ, που θεωρείται πάντως για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ως ένας από τους πιο αποδοτικούς και «καλοπληρωμένους» φόρους.

Αν κάποιος δεν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση, ο συνολικός φόρος που θα πληρώσει θα είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες.

Από την άλλη, όσοι πολίτες απέκτησαν νέο ακίνητο ή αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, ή μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με πέρυσι.

DIKAIOLOGITIKA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr