Έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι περιμένουν εκπτώσεις;

Σήμερα το απόγευμα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Taxisnet  οι 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τη σχετική απόφαση του ΥΠ. Οικονομικών θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν την πρώτη και την δεύτερη δόση του φόρου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά που κατέβαλαν πέρυσι καθώς θα χορηγηθούν οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπονται τα εξής:

1. Ίδιες μειώσεις με το 2019 θα ισχύσουν και φέτος στο φετινό ΕΝΦΙΑ.Η μείωση του φόρου θα είναι κλιμακούμενη ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Αναλυτικά:

-μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

-μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ

-μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ

-μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ

-μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

2. Και φέτος ισχύει η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

3. Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

-Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

-Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4 .Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

-το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

5. Επίσης ισχύει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία εξαιρεθούνται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, περίπου 10.000 φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων.

Το μέτρο αυτό αφορά τους κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών. Αναλυτικά:

-Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

-Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

-Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

-Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

-Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

-Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

-Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

-Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

-Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

-Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Επιπλέον επισημαίνεται πως, η απαλλαγή θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και καλύπτει τη συνολική ακίνητη περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές.

Επίσης, ειδικά για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται τα ακίνητα που ευρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018 εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα έχουν εκδοθεί έως τις 31.12.2020, και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών.

Τα 8 βήματα

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1.Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

2.Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisnet».

3.Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).

4.Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».

5.Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.

6.Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.

7.Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 PDF).

8.Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Νέες αντικειμενικές το 2021

Στο μεταξύ το καλοκαίρι του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς οι οποίες αποτυπώνονται στην 7η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η επέλαση το κορωνοϊού «πάγωσε» τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων  από τους εκτιμητές με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης καθώς και των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύεται ότι το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης  αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Πηγή:aftodioikisi.gr