ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο «πακέτο» στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών -Τα 3 μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Έρχεται νέο «πακέτο» στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών -Τα 3 μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Μπορεί να ανέλαβε και επισήμως το “τιμόνι” της Ειδικής Επιτροπής, που θα συντονίσει τα υπουργεία για το σχέδιο Ανάκαμψης, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Θ. Σκυλακάκης παραμένει και… Θησαυροφύλακας.

Η μεγαλύτερη μεταπολεμική πρόκληση για την Ελλάδα, δηλαδή η αποτελεσματική απορρόφηση 72 δισ. ευρώ μέσα σε περίπου 8 χρόνια, δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Η έξαρση των κρουσμάτων εντός κι εκτός συνόρων, επαναφέρει τα “γκρίζα” σενάρια για νέο γύρο αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα κι όσο κι αν ουδείς μιλάει για ένα γενικό lock down, όπως την Άνοιξη, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών ολόκληρων κλάδων αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα και τη δυναμική ανάκαμψης.

“Κάθε φορά που πάμε να σηκώσουμε κεφάλι, έρχεται κάτι που μας πατάει” σημείωσε ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Αντέννα, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε παράλληλα τις πληροφορίες, που μετέδωσε τη Δευτέρα το economistas, για νέο γύρο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Συγκεκριμένα:

πέρα από τη β’ φάση των δανείων με κρατική εγγύηση, που θα φτάσουν στα 3,5 δισ ευρώ άρα συνολικά στα 7 δισ από την έναρξη του σχετικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη για έναν ακόμα γύρο το Φθινόπωρο. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές, στην πρόσφατη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παρότρυναν την ελληνική πλευρά να αυξηθούν τα δάνεια με κρατική εγγύηση ως “εργαλείο” ρευστότητας. Φυσικά άπαντες αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων

εξετάζονται κίνητρα για προσλήψεις από το Φθινόπωρο και μετά, καθώς στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι το σοκ στον Τουρισμό και στην Εστίαση μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι νέων ανέργων. Έτσι, πέρα από την ενίσχυση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, που επί του παρόντος δεν έχει καλύψει παρά μόνο μερικές χιλιάδες εργαζόμενους και την παράταση του πλαισίου για τις επιδοτούμενες αναστολές συμβάσεων εργασίας, το Φθινόπωρο θα συνεκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα και πιθανότατα θα θεσμοθετηθούν στοχευμένα φορολογικά- ασφαλιστικά κίνητρα προσλήψεων ή διατήρησης θέσεων εργασίας

“κλειδί” χαρακτηρίζεται, επίσης, το “πακέτο” των φτηνών δανείων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που θα πέσουν στην αγορά με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από τον Οκτώβριο και μετά. Η ρευστότητα αυτή θα έρθει να συμπληρώσει την γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου, με έναν προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισ ευρώ

Ευνοϊκό κλίμα στις αγορές
Φυσικά, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για μέτρα στήριξης, τίθεται και το ερώτημα των ταμειακών διαθεσίμων. “Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα”, παραδέχθηκε ο Θ. Σκυλακάκης, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά “μαξιλάρια” ρευστότητας, έτσι ώστε αφενός ο “κουμπαράς” να διαθέτει ως το τέλος του έτους γύρω στα 30 δισ. ευρώ αφετέρου να μη χρειαστεί ακόμα η πρόσβαση στα “περίεργα” δάνεια του ESM. Ειδικότερα, μπαίνοντας το Φθινόπωρο, η Ελληνική Δημοκρατία είναι βέβαιο ότι θα ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών. Παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορωνοϊού, το κλίμα στις αγορές είναι άκρως ευνοϊκό και είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έβγαλε χθες έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ το 5ετές κινείται στη ζώνη του 0,22% και το 10ετές στο 1,03%.

10etes.png
Οι «παρενέργειες» στις φοροελαφρύνσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, πάντως, η προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τις παρενέργειες, που μπορεί να έχει μια έξαρση της πανδημίας, στο σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων για την επόμενη χρονιά. Με δεδομένο ότι σε ένα τέτοιο απευκτέο σενάριο θα δοκιμαστούν εκ νέου και οι αντοχές του Προϋπολογισμού λόγω των αναγκαίων μέτρων στήριξης, οι αποφάσεις για μείωση των επιβαρύνσεων θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, με τη μείωση των εισφορών να παραμένει πρώτη προτεραιότητα.

Πηγή-economistas.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΜΠΑΡΟΥΤΟΞΥΛΟ
ΤΣΩΚΟΣ