Έρχονται αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέσα στο 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέσα στο 2023

Το 2023 φέρνει δώρα σε εκατομμύρια πολίτες, με αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα μέτρα στήριξης καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

ο νέο έτος φέρνει μαζί του και αυξήσεις τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις καθώς σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται. Οπως άλλωστε ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το 2023 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης. «Η αύξηση έρχεται από 1η Απρίλιου για να φέρει ο πρωθυπουργός πιο κοντά στη τσέπη τους οι πολίτες τις αυξήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τις προκλήσεις που έρχονται» ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μόνο ένα μήνυμα «διότι η αύξηση των μισθών σε όλη την οικονομία περνάει μέσα από δύο βασικά πράγματα, την αύξηση των επενδύσεων που φέρνουν δουλειές κι αυτές οι δουλειές φέρνουν μείωση της ανεργίας, άρα ανεβαίνουν οι απαιτήσεις για αύξηση μισθών».

«Δημόσιοι υπάλληλοι είδαν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα καταργηθεί, πλήρως και για όλους» ανέφερε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση 10% των μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ όπως είπε για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για μπόνους στο δημόσιο για την επίτευξη στόχων και αναπροσαρμογή του μισθολογίου για πρώτη φορά μετά το 2011.

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Αύξηση περίπου 7,75% θα δουν οι συνταξιούχοι της χώρας με το ποσοστό να διαμορφώνεται βάσει του προϋπολογισμού και προκύπτει από την  ανάπτυξη για φέτος αλλά και από τον πληθωρισμό. Ενδεικτικά ένας συνταξιούχος που παίρνει 850 ευρώ καθαρά το μήνα μετά την αύξηση του 7,75% θα εισπράττει πλέον 915 ευρώ με το ετήσιο όφελος να είναι 792 ευρώ. Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ καθησύχασε τους συνταξιούχους που ανέμεναν τα Χριστούγεννα περισσότερα χρήματα ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η αύξηση του 7,75%. Αυτό θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Αφορά 1.725.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, αλλά ακόμα και όσοι έχουν προσωπική διαφορά είναι ένα 85% (περίπου 900.000) που έχουν προσωπική διαφορά. Βλέπουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς», διευκρίνισε.

Ασφαλιστικές εισφορές για την ακρίβεια και την κατάργηση ειδικής εισφοράς

  • Καταργείται το 1% της εισφοράς για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που είχε θεσπιστεί με μνημονιακή διάταξη για την αύξηση των ταμιακών αποθεμάτων. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν 1% προσαύξηση στις αποδοχές τους.
  • Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φορολογικού τύπου, όχι των συνταξιούχων και επομένως όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 με 1.200 ευρώ το μήνα, είτε είναι συνταξιούχοι είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δουν σχετική προσαύξηση που ξεκινάει από 300 ευρώ τον χρόνο και μπορεί να φτάσει και μέχρι 1.000 ευρώ.

Ερχεται η κάρτα αγορών

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass, ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά. Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Ανώτατο όριο αγορών & ποσό επιδότησης

Άγαμος:

Αγορές 220 €/μήνα:
* Μηνιαία επιδότηση 22 €
* Εξαμηνιαία επιδότηση 132 €

Έγγαμος χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί

Αγορές 320 €/μήνα:
* Μηνιαία επιδότηση 32 €
* Εξαμηνιαία επιδότηση 192 €

Έγγαμος με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά:

Αγορές 420 €/μήνα:
* Μηνιαία επιδότηση 42 €
* Εξαμηνιαία επιδότηση 252 €

Έγγαμος με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά

Αγορές 520 €/μήνα:
* Μηνιαία επιδότηση 52 €
* Εξαμηνιαία επιδότηση 312 €

Έγγαμος με 3 παιδιά:

Αγορές 620 €/μήνα:
* Μηνιαία επιδότηση 62 €
* Εξαμηνιαία επιδότηση 372 €

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr