
Εργασιακό: Έρχεται το νέο νομοσχέδιο- Αλλαγές και ευέλικτο ωράριο
Σημαντικές αλλαγές προανήγγειλε το υπουργείο Εργασίας με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και αποχώρησης, την ψηφιοποίηση του συστήματος και την αναμόρφωση των υπερωριών και των ωραρίων.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι, περιλαμβάνει την αποτύπωση δεδομένων ψηφιακά και την κατάργηση περιττών εγγράφων, ενώ προβλέπει αλλαγές στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και τη γενικότερη οργάνωση του τρόπου εργασίας. Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία.
Μεγάλες είναι οι πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτών, ιδίως στις εποχικές επιχειρήσεις, για άμεση πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό χωρίς γραφειοκρατία.
Ωστόσο, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει υπογραμμιστεί ότι οι αλλαγές θα υπηρετούν την προώθηση της νόμιμης εργασίας, κάτι που προωθείται ήδη μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Αλλαγές σε ωράρια και υπερωρίες
Μία από τις ρυθμίσεις, που σίγουρα θα φέρει αντιδράσεις, θα είναι η δυνατότητα να διαμορφώνεται το ωράριο σε εβδομαδιαία βάση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αυξομειώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες, εφόσον υπάρχει συμφωνία του εργαζομένου.
Ο μέσος όρος των 40 ωρών ανά εβδομάδα θα παραμένει, ενώ οι υπερβάσεις θα ισοσκελίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδειες. Σήμερα, η αντίστοιχη δυνατότητα ισχύει μόνο σε εξάμηνη ή ετήσια βάση.
Ενδεικτικά, αν ένας εργοδότης χρειαστεί έναν υπάλληλο να εργαστεί 12 ώρες το Σάββατο και άλλες 12 ώρες την Κυριακή, τότε θα έχει συγκεντρώσει 8 ώρες υπεραπασχόλησης μέσα στο διήμερο. Αυτές οι ώρες θα μπορούν να συμψηφιστούν με μία ημέρα ρεπό μέσα στην ίδια εβδομάδα.
Προσλήψεις με κινητό
Στο πλαίσιο των αλλαγών, δρομολογείται και η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων μέσω εφαρμογής στο κινητό ή με απλό ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα αποδέχεται ο υποψήφιος. Προβλέπεται η δημιουργία πρότυπης σύμβασης με τους βασικούς όρους απασχόλησης, προκειμένου να διευκολυνθούν άμεσες προσλήψεις – ακόμη και Σάββατο βράδυ για εργασία την Κυριακή πρωί.
Αντίστοιχα, εξετάζεται η επίσπευση της διαδικασίας οικειοθελούς αποχώρησης από την εργασία, ώστε να γίνεται πιο γρήγορα και η αντικατάσταση. Επί του παρόντος, απαιτούνται 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η καταγγελία της σύμβασης.
Η προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας ενισχύεται και με την κατάργηση εγγράφων, όπως το έντυπο Ε4 για εργασία εκτός έδρας, καθώς πλέον οι σχετικοί έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και για τα έντυπα των πινάκων προσωπικού, που με την ψηφιοποίηση καθίστανται πλέον περιττά.
Έμφαση δίνεται επίσης στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, όπως η ψηφιακή κάρτα και τα συστήματα «Αριάδνη» και «Εργάνη ΙΙ», με το τελευταίο να βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία. Μέσω αυτών αναμένεται να διευκολυνθούν προσλήψεις κατά παραγγελία (on demand) και μορφές παράλληλης απασχόλησης, οι οποίες αν και έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και 18 μήνες, δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί.
Οι εργοδότες ζητούν αύξηση των ημερήσιων υπερωριών
Το τελευταίο διάστημα, εργοδοτικοί φορείς ζητούν και τροποποίηση του ανώτατου ορίου των ημερήσιων υπερωριών. Όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προστεθεί μία ώρα ημερησίως, αυξάνοντας το συνολικό ημερήσιο ωράριο από 11 σε 12 ώρες, χωρίς αλλαγή στο ετήσιο ανώτατο όριο.
Παρ’ όλα αυτά, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται ήδη περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., με 39,8 ώρες εβδομαδιαίως και μόλις τέσσερις ημέρες απουσίας τον χρόνο λόγω ασθένειας
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr