ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύβοια: Χάνουν 15 ευρώ χιλιάδες δικαιούχοι από το επίδομα βενζίνης

Νέα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για του οδηγούς της Εύβοιας  με fuel pass 2 ύψους από 0,72 ευρώ μέχρι 0,89 ευρώ την ημέρα. 
Εύβοια: Χάνουν 15 ευρώ χιλιάδες δικαιούχοι από το επίδομα βενζίνης

Νέα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για του οδηγούς της Εύβοιας  με fuel pass 2 ύψους από 0,72 ευρώ μέχρι 0,89 ευρώ την ημέρα.

Η κυβέρνηση εχθές προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη λήψη του fuel pass 2 . Αν και θα δοθεί αυξημένο για το επόμενο τρίμηνο, δεν παύει ωστόσο να είναι ψίχουλα αν πάει κανείς μία βόλτα από το βενζινάδικο.

Δυσφορία έχει προκαλέσει και το γεγονός πως η πλατφόρμα για την αίτηση αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου. Όσοι δηλαδή θέλουν να το αξιοποιήσουν για τις διακοπές του Ιουλίου, δεν θα έχουν την τύχη.

Ας δούμε αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν.

Τα ποσά είναι σίγουρα αυξημένα σε σχέση με το Fuel Pass 1, ενώ διευρύνονται και οι δικαιούχοι, καθώς μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν δηλωθέν εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και έως 45.000 ευρώ.

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Αναλυτικά:

 • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα – 80 με κάρτα.
 • Για αυτοκίνητα ΙΧ στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα – 100 με κάρτα.
 • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα – 60 με κάρτα
 • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα – 70 με κάρτα

Ποιοι χάνουν 15 ευρώ από την επιδότηση

Όπως και στο Fuel Pass 1, έτσι και στο νέο γύρο του επιδόματος βενζίνης, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση είτε στον κινητό τους, ως ψηφιακή κάρτα, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για να λάβει κανείς τη μέγιστη επιδότηση, ωστόσο, δηλαδή τα 80 ευρώ που ανακοινώθηκαν θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει την άυλη κάρτα, αντί τα λεφτά στην τράπεζα.

Αλλιώς χάνει 15 ευρώ συνολικά ή 15- 25% της επιδότησης που θα δοθεί. Αντιθέτως, με τη χρήση κινητού (εφόσον έχει δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές NFC) κερδίζει μέχρι και 33% περισσότερο επίδομα.

Πόση είναι η επιδότηση την ημέρα

Αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις για την επιδότηση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δούμε ότι προκύπτει το ποσό των 21,7 τον μήνα για όσους δεν χρησιμοποιήσουν κάρτα και 26,7 για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Δηλαδή αυτό σημαίνει 0,72 τη μέρα σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση και 0,89 σε ό,τι αφορά στη δεύτερη περίπτωση.

Τα ποσά πέφτουν για τα δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς η επιδότηση είναι από 0,38 τη μέρα έως 0,66 τη μέρα.

Diesel Κίνηση

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες

Επίσης, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

«Η χώρα έχει βοηθήσει το πορτοφόλι του πολίτη. Τα μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ποσό που είναι αρκετά πιο υψηλό από το ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και στη συνέχεια ανέλυσε τις ενισχύσεις που έγιναν:

 • Η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
 • Η επιδότηση καυσίμων για 6 μήνες.
 • Η ενισχύση κτηνοτρόφων.
 • Η επιδότηση ταξί.
 • Η μείωση του ΦΠΑ.
 • Η μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Έκοψαν το fuel pass 2 από τα μηχανάκια

Εξαιρέσεις και «παράξενα» στην επιδότηση βενζίνης με το Fuel Pass που ανακοίνωσε η κυβέρνησης. Από τη μία κόβουν τα «50άρια» μηχανάκια, ενώ από την άλλη επιδότηση «καυσίμων» θα λάβουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που, ως γνωστόν, δεν λειτουργούν με καύσιμα.

Στις εξαιρέσεις και τα παράξενα του Fuel Pass 2, αναφέρθηκε ο ΑΝΤ1. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

 1. Επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός από το υπουργείο.
 2. Θα λάβουν επιδότηση και όσοι έχουν πετρελαιοκίνητα ΙΧ (+0,12 ευρώ / λίτρο στην αντλία)
 3. Μηχανάκια των 50 κυβικών δεν θα λάβουν επιδότηση βενζίνης καθώς δεν είναι δηλωμένα στο υπουργείο Μεταφορών
 4. Όσοι δεν μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή θα πρέπει να πάρουν «βοήθεια» από φίλους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ