Εύβοια: Έρχεται νέο επίδομα για τους αγρότες – Ποιοι θα λάβουν 300 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Έρχεται νέο επίδομα για τους αγρότες – Ποιοι θα λάβουν 300 ευρώ

Κρατική ενίσχυση για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα θα λάβουν οι αγρότες στην Εύβοια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θανάσης Πετραλιάς, ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Νίκος Κουλοχέρης, ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάννα Καλογήρου και ο προέδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας, τα οποία υπέστησαν ζημία στην Εύβοια λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «πρόκειται για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr