Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Μπλόκο» στις μισές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Μπλόκο» στις μισές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών

Προτροπή προς τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές να εγκρίνουν περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών δανειοληπτών απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προκύπτει ότι οι τράπεζες και οι λοιποί χρηματοδοτικοί φορείς έχουν εγκρίνει μόλις το 46% των αιτήσεων για ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί, δηλαδή έχουν απορρίψει το 54% των αιτήσεων! Οι ρυθμίσεις που εγκρίνονται προβλέπουν «κούρεμα» οφειλών το οποίο ανέρχεται σε 33% κατά μέσο όρο στις περιπτώσεις των δανείων και σε 23% στις περιπτώσεις των οφειλών προς το Δημόσιο. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 253 μηνιαίες δόσεις κατά μέσο όρο, αν πρόκειται για οφειλές από δάνεια και μέχρι 221 μηνιαίες δόσεις, αν πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο.

Ανησυχία

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για ρυθμίσεις από τους χρηματοδοτικούς φορείς φθάνει το 54%, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος -και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει- ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της Πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών. Συνεπώς, παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την Πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί -αποκλειστικά- από τους πιστωτές, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας».

Εξωδικαστικός μηχανισμός – Τα στοιχεία

Από την πλευρά της, η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι χθες (19/07):

* Εχουν υποβληθεί 55.142 αιτήσεις για ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όμως, από τις αιτήσεις αυτές, γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν οριστικά υποβληθεί.

* Η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα, το 77% των οφειλών που βρίσκεται στον εξωδικαστικό αφορά χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.

Κάθε εβδομάδα ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr