Φωτιά η τιμή του ελαιολάδου στην Εύβοια: Πώς θα βγάλουν το κέρδος τους οι ελαιοπαραγωγοί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά η τιμή του ελαιολάδου στην Εύβοια: Πώς θα βγάλουν το κέρδος τους οι ελαιοπαραγωγοί

Ζορίζονται φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Εύβοιας καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής φέρνει και αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Μεγάλη είναι η σοδειά φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς της Εύβοιας που εκτιμούν ότι το μάζεμα θα κρατήσει μέχρι τις αρχές του νέου έτους ενώ η λαδιά θεωρούν ότι είναι ικανοποιητική.

Δυστυχώς όμως το κόστος παραγωγής ανεβαίνει ενώ και η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 4 ευρώ το λίτρο, ενώ στα ράφια μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τα 9 ευρώ. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που συμβαίνει ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Με τον όγκο της παραγωγής να δέχεται συνεχείς αναπροσαρμογές προς τα κάτω σχεδόν σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, οι ελαιοπαραγωγοί στην Εύβοια φαίνεται να μην επηρεάζονται αφού η χρονιά αναμένεται σχετικά καλή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο, η κατανάλωση για την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 αναμένεται μεγαλύτερη από την παραγωγή ελαιολάδου αφού διαφαίνεται μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων ελαιολάδου.
Το σημαντικό όμως για τους ελαιοπαραγωγούς που δυσχεραίνει την κατάσταση και τους φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και οι υψηλές τιμές σε καύσιμα και αγροτικό εξοπλισμό που τους υποχρεώνουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Είναι ενδεικτικό πως τον Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ μιλούσε για αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 28% με τους αγρότες να αναμένουν την ολοκλήρωση των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λάβουν τα χρήματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις και να μπορέσουν να κινηθούν.
Άλλο ένα μείζον ζήτημα που παρουσιάζεται φέτος στην συγκομιδή της ελιάς είναι και η απουσία εργατικών χεριών.
Οι βρώσιμες ελιές της Εύβοιας, οι γνωστές πράσινες, παρά την πολύ καλή χρονιά κινδυνεύουν να… μείνουν στα δέντρα!
Κι αυτό γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Υπολογίζεται ότι ήδη «λείπουν» 5.000 εργατικά χέρια για να βγει η φετινή συγκομιδή.
Ωστόσο, την ίδια ώρα στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι (18-25 ετών) και ηλικίας 58-67 ετών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr