«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι

Έρχεται το νέο πρόγραμμα που επιδοτεί την τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών με συνολική επιδότηση μέχρ ικαι 16.000 ευρώ

Μέσα στον μήνα πρόκειται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο MEGA μιλησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μία αίτηση, είτε για την 1η είτε για τη 2η κατοικία.

Οι αγρότες μπορούν να κάνουν μία αίτηση για την 1η τους κατοικία και μία αίτηση για παροχή αγροτικής χρήσης.

Προϋπόθεση για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών είναι η σύμβαση σύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ.

Κριτήρια χορήγησης

Με βάση το εισόδημα διαμορφώνεται το ποσοστό της επιδότησης, που σημαίνει ότι όσο υψηλότερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο μικρότερο ποσοστό επιδότησης δικαιούται. Το ανώτατο ποσό επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι είναι 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Όσοι τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά έχουν εξοικονόμηση ρεύματος έως και 3000 ευρώ ετησίως.

Διευκρινίσεις

«Είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με την εγκατάσταση θερμοσίφωνα. Έχουμε προσπαθήσει πολύ τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα, τον ΔΕΔΔΗΕ, να απλοποιήσουμε την διαδικασία να γίνεται ψηφιακά, να μπορεί κανείς μέσω μίας πλατφόρμας να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και να μπορέσει να πάρει το πρώτο και σημαντικό, τους όρους σύνδεσης του φωτοβολταϊκού και στη συνέχεια να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά για να πάρει και την επιδότηση», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.Αναφορικά με τις πολυκατοικίες τόνισε πως, «εφόσον ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει ότι μπορεί να υπάρχει κοινή χρήση του δώματος της στέγης, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr