Οι τιμές ακόμη και των λεγόμενων «φτηνών» ψαριών, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, έχουν εκτοξευτεί την τελευταία διετία, μετατρέποντας τη λαϊκή ψαρόσουπα σε… πιάτο ακριβού εστιατορίου.
Ο γαύρος, που το 2023 κόστιζε περίπου 5 ευρώ το κιλό, πωλείται πλέον στα 8 με 8,5 ευρώ. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τη σαρδέλα, η οποία από τα 5 ευρώ το κιλό δύο χρόνια πριν, φτάνει σήμερα τα 11 ευρώ. «Η σαρδέλα έχει σπανίσει, εξάγονται μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό, και ό,τι μένει στην εγχώρια αγορά πωλείται πολύ ακριβότερα, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δηλώνει ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Περιστέρι.
Όπως σημειώνει, οι ιχθυοπώλες προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης, όμως το κόστος είναι πλέον ασφυκτικό.
Τι συμβαίνει με τις ιχθυοκαλλιέργειες
Το ίδιο «κύμα» ανατιμήσεων χτυπά και τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Η τσιπούρα, που το 2023 κόστιζε 8,5 ευρώ το κιλό, πωλείται πλέον στα 11,5 ευρώ. Το λαβράκι από 10 ευρώ πριν δύο χρόνια, έχει φτάσει μέχρι και τα 14 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ράλι στις τιμές των φθηνών ψαριών αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμη 12-18 μήνες, μέχρι να εξομαλυνθεί η εγχώρια παραγωγή και να επανέλθουν τα αποθέματα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr