Η ώρα της ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις – Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας και αυξημένο επίδομα θέρμανσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις – Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας και αυξημένο επίδομα θέρμανσης

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για όλα τα κυβερνητικά μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη
Μέσα στις επόμενες ώρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για όλα τα κυβερνητικά μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, το Σάββατο δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στο ρεύμα αλλά και η πολυσυζητημένη αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνουν μια «μετρημένη» λίστα, καθώς η ευαίσθητη δημοσιονομική εικόνα, σε συνδυασμό με την ξέφρενη πορεία των τιμών στην ενέργεια δεν επιτρέπουν να εξαγγελθούν όλες οι παρεμβάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ, θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Eurogroup την Παρασκευή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως».

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών παρακολουθούν επισταμένα τις Ελληνικές αποφάσεις σχετικά με τη λίστα των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη διαμηνύσει τον υπουργό Οικονομικών ότι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να προκαλέσει τριγμούς στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδιάζεται το Σάββατο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός μέρους των εξαγγελιών και των υπόλοιπων μέτρων να γίνει με βάση τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, αλλά κυρίως τις τιμές της ενέργειας και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για στήριξη των νοικοκυριών τον χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως προκρίνεται σε πρώτη φάση να εξαγγελθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση του κατά 20% και η συνέχιση του μηχανισμού επιδότησης στα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων, με εκπτώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αεριού που θα ξεπερνούν το 15%.

Κοντά στα Χριστούγεννα και πάλι θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας, ενώ πιθανολογείται και σχέδιο μείωσης των τιμών στα εισιτήρια των ΜΜΜ προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τη μείωση της χρήσης των ΙΧ.

Έτσι με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση εξετάζει:

 • αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% προκειμένου να αυξηθεί το κατώτερο αλλά και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα.
 • διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά το χειμώνα. Στόχος παραμένει η κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο αέριο.

Στο συνολικό σχέδιο θα περιλαμβάνονται κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την στροφή των καταναλωτών σε λιγότερο κοστοβόρες πηγές ενέργειας.

 • επανάληψη της επιταγής ακρίβειας προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σενάρια που εξετάζονται διευρύνουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχους, ωστόσο τα κριτήρια και ως εκ τούτου ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Για το επίδομα του Πάσχα δικαιούχοι ήταν:

 • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
 • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
 • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
 • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
 • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Ποια είναι τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζονται

 • παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%
 • αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
 • νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ
 • στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»
 • κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
 • τη μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απόφαση η οποία θα ληφθεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.
 • διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr