Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Έρχεται το πρόγραμμα επιδότησης – Ποια είναι τα κριτήρια για να λάβετε τα χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Έρχεται το πρόγραμμα επιδότησης – Ποια είναι τα κριτήρια για να λάβετε τα χρήματα

Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων έρχεται από την κυβέρνηση με τα κριτήρια να ακολουθούν το μοντέλο του προγράμματος επιδότησης ανακύκλωσης συσκευών
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων ετοιμάζει η κυβέρνηση με επιχορήγηση από 800 έως 1000 ευρώ ακολουθώντας το μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το repowerEU, θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του έτους ενώ, επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα «βγει» νέο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προδημoσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.

Με οδηγό το πρόγραμμα επιδότησης συσκευών

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εάν ισχύσει το σενάριο αυτό και το πρόγραμμα λειτουργήσει με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια τότε θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα μέσα στο gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποια είναι τα κριτήρια

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Μένει να φανεί αν τελικά η επιδότηση ηλιακών θερμοσίφωνων θα γίνει πράγματι με μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να φανεί αν θα ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr