ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Πλήγμα» 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Κακοκαιρία Daniel: «Πλήγμα» 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας υπολογίζει σε 1,5 εκατ. ευρώ τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην ελληνική οικονομία.

Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή, ειδικά στον κάμπο της Θεσσαλίας ο οποίος μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη με λασπόνερα.

«Φαίνεται ότι το φαινόμενο (σ.σ. κακοκαιρία Daniel) ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική. … Μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος γύρω στο 1 με 1,5 δισεκατομμύριο», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας για τη «ζημιά» στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό το 1 – 1,5 δισ. θα το τοποθετούσα σαν απώλειες πλούτου, δηλαδή σαν απώλειες του ΑΕΠ, κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος», εξήγησε ο Παναγιώτης Πετράκης.

«Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή ήταν κρίσιμη, διότι είναι σιτάρια, είναι προϊόντα (των οποίων η απώλεια) θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε .

«Θα έχουμε επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα της χώρας και οι επιπτώσεις θα κάνουν κυρίως με αγροτική παραγωγή και η απουσία αυτής θα επιδράσει και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr