Καλάθι του νοικοκυριού: Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού: Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Πρόβλεψη για διασφάλιση της επάρκειας των ειδών που κάθε αλυσίδα τοποθετεί σε αυτό, μεγαλύτερα ταµπελάκια στα προϊόντα που συµµετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και αναγραφή των µεταβολών των τιµών είναι οι τρεις αλλαγές που θα περιλαµβάνει η νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην επικαιροποιηµένη απόφαση, πάντως, δεν αναµένονται αλλαγές στις κατηγορίες των προϊόντων, χωρίς να αποκλείεται πάντως η προσθήκη µίας κατηγορίας, ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη. Μέχρι χθες το βράδυ το κείµενο της απόφασης δεν είχε ακόµη οριστικοποιηθεί, καθώς οι αρµόδιοι παράγοντες επιχειρούσαν να συµπεριλάβουν λύσεις για τα διάφορα προβλήµατα που εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου κατά τις πρώτες ηµέρες εφαρµογής του «καλαθιού».

Ειδικότερα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει ότι κάθε προϊόν που συµµετέχει στο «καλάθι» θα φέρει στο ράφι ταµπελάκι µε το ειδικό λογότυπο. ∆εύτερον, οι αλυσίδες σούπερ µάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέµατα των προϊόντων που συµµετέχουν στο «καλάθι». Και αυτό διότι τις πρώτες ηµέρες εντοπίστηκαν περιπτώσεις άδειων ραφιών ή σκόπιµη συµµετοχή στο «καλάθι» των λεγόµενων «κοντολήξιµων» προϊόντων (προϊόντα των οποίων πλησιάζει η ηµεροµηνία λήξης).

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπεται η επιβολή προστίµου, ενώ σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας δεν µπορούν να τοποθετηθούν τα ίδια είδη, η αλυσίδα σούπερ µάρκετ θα πρέπει να ενηµερώνει επισήµως τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και να αντικαθιστά το προϊόν µε επίσης άλλον παρόµοιο σε χαµηλή τιµή κωδικό.

Η τρίτη αλλαγή αφορά την αναγραφή των µεταβολών των τιµών για τα προϊόντα που συµµετέχουν στο «καλάθι». Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, θα υπάρχει µόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρµα e-katanalotis.gov.gr και όχι στα ταµπελάκια µε τις τιµές στα φυσικά καταστήµατα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr