ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Έρχονται μεγαλύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους – Πόσο θα φτάσει

Για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, καθώς η οικονομία θα κινείται σε θετικό έδαφος, μίλησε την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Κατώτατος μισθός: Έρχονται μεγαλύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους – Πόσο θα φτάσει

Για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, καθώς η οικονομία θα κινείται σε θετικό έδαφος, μίλησε την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το 2022 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης και υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμά πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διπλάσια αύξηση μισθού από την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν η ανάπτυξη κινηθεί γύρω στο 6% το 2021, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση κοντά στο 12%.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τη νομοθεσία ο νέος υψηλότερος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από το 2023. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επισπεύσουν το χρόνο εφαρμογής του.

Τα πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για αύξηση πιου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει ακόμα και στα 730 ευρώ.

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μεικτός μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ.

Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του Υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από 01/01/2022.

Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του Υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ποσά του κατώτατου μισθού προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η προϋπηρεσία με τους εργαζόμενους να δουν αυξήσεις έως και 236 ευρώ λόγω τριετιών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 θα είναι αυξημένος κατά 2%.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα όμως με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το αρχικό 2%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ