Κατώτατος μισθός : Όλα τα σενάρια – Ποια επιδόματα αυξάνονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός : Όλα τα σενάρια – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση αξιολόγησης της αύξησης που δόθηκε το 2019, με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενόψει της αναπροσαρμογής για τον κατώτατο μισθό.

Τα επίσημα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση με 758 ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% καθώς και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, η οποία υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από την Ε.Ε., με την τεχνική υποστήριξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ήδη στις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επόμενη επικαιροποίηση, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, δηλαδή για το εάν θα δοθεί φέτος αύξηση.

Ο κατώτατος μισθός

Τα πορίσματα όπως θα διαμορφωθούν έπειτα από διαβούλευση, θα δοθούν στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και εκείνος θα υποβάλει την πρόταση του στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα προκύψει τον προσεχή Ιούνιο θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ νωρίτερα θα έχει κριθεί από το ΣτΕ το μέλλον των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες).

Πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έβαλε στο «κάδρο» ένα σενάριο για πιθανή αύξηση της τάξης του 4%-5%, αναφερόμενος και στην προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης.

Βάσει αυτού, η φετινή αύξηση θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 4% με 5%, δηλαδή να είναι 26-32 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 676-682 ευρώ μεικτά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια αύξηση 7,5% φέτος και μισθό 698,75 ευρώ και 7,5% το 2021 και μισθό 751,16 ευρώ, που θα συνδυαστεί με ξεπάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας ανά 3ετία και έως 30%.

Η πλευρά των εργοδοτών είναι αντίθετη με μια γενναία αύξηση των κατώτατων απολαβών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή τους θα αφορά μια αύξηση της τάξης του 2% με 3% (δηλαδή 13-20 ευρώ), ώστε ο μεικτός κατώτατος να αυξηθεί στα 663-670 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της επιστροφής του κατώτατου σε προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ, ενώ διεκδικεί και επαναφορά της διαπραγμάτευσης για το ύψος του μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.

Τα επιδόματα

Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Επίσης, επηρεάζεται μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το επίδομα παροχής προστασίας της μητρότητας, το ειδικό βοήθηµα µετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, κ.λπ

Πηγή-aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr