Κατώτατος μισθός: Στο τραπέζι η αύξηση του στα 826 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Στο τραπέζι η αύξηση του στα 826 ευρώ

Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση.

Εντείνονται τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 5,5% έως 10%, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ήδη οι φορείς και θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων, ο μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 έως 826 ευρώ.

Η αύξηση στους μισθούς θα επηρεάσει 650.000 εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επηρεάζονται και μία σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας το οποίο εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5,5% θα φτάσει στα 461,82 ευρώ αντί 438 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα πάμε σε περαιτέρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά τις εκλογές, ενώ τόνισε ότι θα βοηθήσει πολύ η ψηφιακή κάρτα εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι θα παίρνουν περισσότερη ασφαλιστική ύλη και θα παίρνουν παραπάνω εισφορές, επομένως θα μειώνονται έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές και θα δουν διαφορά στο εισόδημά τους.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr