«Κλείδωσε» η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση

Ανακοινώνεται την Παρασκευή το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον νέο κατώτατο μισθό, από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς φάινεται πως το ύψος της αύξησης έχει κλειδώσει ήδη.

Η αύξηση αφορά 650.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αφού υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 5% και 12%. Το πιο πιθανό, ωστόσο, θεωρείται μια αύξηση της τάξης του 9%.

Οι προτάσεις των φορέων

Το ΚΕΠΕ και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οριστική πρότασή τους προς την κυβέρνηση τάσσονται υπέρ μιας συγκροτημένης αύξησης, γύρω στο 5% με 5,5%. Το πόρισμα του ΙΝΣΕΤΕ, επίσης, τάσσεται υπέρ μιας αύξησης περίπου στο 5,5%. Από την άλλη πλευρά, το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει στην έκθεσή του πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 8% με 10%, ενώ, η ΓΣΕΕ ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, δηλαδή κατά 15,8%. Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μια πιο μέση τιμή, μια αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, έως 780 ευρώ.

Ωστόσο, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση κοντά στο 9%, προκειμένου να καλυφθεί μέρος από τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, πριν λίγες μέρες, η απόφαση πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. «Να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι μια δίκαιη και σημαντική αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, με τα σενάρια της αύξησης του κατώτατου μισθού το τελευταίο διάστημα φουντώνουν και τα σενάρια για μείωση των εισφορών, η οποία λέγεται ότι μπορεί να συνδυαστεί με την εξαγγελία για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα, η πιο πιθανή μείωση αναφέρεται ότι θα είναι αρχικά κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός, σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ τις προηγούμενες ημέρες είχεκάνει λόγο για «γενναία και ρεαλιστική αύξηση». «Είμαι θεσμικός συνομιλητής σας. Εισηγείται ο υπουργός Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι είναι εφικτό να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός».

Όταν ρωτήθηκε για το τι ο ίδιος θεωρεί ρεαλιστικό, απάντησε: «Θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση σε πολύ λίγες ημέρες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr