ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα δουν πρώτοι λεφτά, ακατάσχετη και αφορολόγητη η πληρωμή

Το κοινωνικό μέρισμα θα πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στον Δεκέμβριο με τους πρώτους δικαιούχους (Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 15 Δεκεμβρίου.
Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα δουν πρώτοι λεφτά, ακατάσχετη και αφορολόγητη η πληρωμή

Αργότερα, μέσα στον μήνα θα πληρωθούν το κοινωνικό μέρισμα, με μορφή επιδόματος 250 ευρώ και οι υπόλοιποι δικαιούχοι όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το Dnews, η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Το φορολογικό εισόδημα βάζει εμπόδια στους δικαιούχους καθώς μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μικρή σύνταξη θα λάβουν και το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ.

Το Dnews σας παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα με το τι θα λάβει ο συνταξιούχος ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα του και τα προστατευόμενα μέλη που έχει.

Παραδείγματα

1. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00 ευρώ, θα λάβει βοήθημα 250 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

2. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00ευρώ, και ένα εξαρτώμενο τέκνο δηλωμένο στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, θα λάβει βοήθημα 300,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

3. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00 ευρώ, και δύο εξαρτώμενα τέκνα δηλωμένα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, θα λάβει βοήθημα 350,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

4. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ, θα λάβει έκαστος βοήθημα 250,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

5. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00ευρώ, αλλά μονάχα ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος, αυτός θα λάβει το βοήθημα των 250,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

6. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00ευρώ με ένα εξαρτώμενο μέλος δηλωμένο στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, είτε υποβάλλουν δήλωση από κοινού είτε ξεχωριστά -αλλά το δηλώνουν και οι δύο το τέκνο τους αυτό- θα λάβουν συνολικό βοήθημα 550,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

7. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00ευρώ με δύο εξαρτώμενα μέλη δηλωμένα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, είτε υποβάλλουν δήλωση από κοινού είτε ξεχωριστά -αλλά τα δηλώνουν και οι δύο τα τέκνα τους αυτά- θα λάβουν συνολικό βοήθημα 600,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

8. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ αλλά υποβάλλουν δήλωση ξεχωριστά, ο σύζυγος/υπόχρεος Ά έχει δύο εξαρτώμενα μέλη δηλωμένα στην δική του ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, και η σύζυγος/υπόχρεος ΄Β έχει τρία εξαρτώμενα μέλη δηλωμένα στην δική της/του ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, ο πρώτος/η θα λάβει συνολικό βοήθημα 300,00 ευρώ ενώ η δεύτερη/ος θα λάβει 350,00 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

Όλα τα παραπάνω βοηθήματα δεν θα τα λάβουν εάν έχουν τεκμαρτά [διαβίωσης ή πόθεν έσχες] εισοδήματα παραπάνω από τα όρια των 7.200 ευρώ/άτομο ή 14.400,00 ευρώ/ζευγάρι ή/και εάν έχουν ακίνητα με συνολική [και των γονέων και των παιδιών] φορολογητέα αξία ΕΝΦΙΑ/2021 άνω των 200.000,00 ευρώ

Η φορολογητέα αξία είναι διαφορετική της αντικειμενικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για ψίχουλα κάνει λόγο το ΕΝΔΙΣΥ

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ακόμα και από αυτό το περιορισμένο επίδομα των 250 ευρώ, αποκλείεται η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, μέσω της ίδιας ανακοίνωση το Δίκτυο επανέρχεται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία είχε ψηφισθεί, αλλά όπως επισημαίνει, καταργήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων:

  • Έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνουν περίπου 960.000 συνταξιούχοι.
  • Οι μισοί εξ αυτών δηλαδή 480.000 συνταξιούχοι, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.
  • Προκειμένου να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης, πρέπει το εισόδημα των δικαιούχων από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), να μην υπερβαίνει τα 450 ευρώ (μεικτά).
  • Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους (210 εκατ. ευρώ) δεν καλύπτει ούτε το 50% των απωλειών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας από την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών (431 εκατ. ευρώ).
  • Η 13η σύνταξη, η οποία καταργήθηκε προέβλεπε την διάθεση 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, κάθε χρόνο.
  • Εκτός επιδόματος μένουν και τα ζευγάρια των συνταξιούχων που ο ένας από τους δύο παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά έστω και για ένα ευρώ τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ