Λάδι σε… limit up: Nέα εκτόξευση στην τιμή του
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λάδι σε… limit up: Nέα εκτόξευση στην τιμή του

Ποδαρικό στο 2024 με τσιμπημένες τιμές στο ελαιόλαδο

Το ένα limit up μετά το άλλο σημειώνονται στο «χρηματιστήριο» του ελαιόλαδου.

Ποδαρικό στο 2024 με τσιμπημένες τιμές στο ελαιόλαδο και τον καταναλωτή με άδειο το πορτοφόλι μετά τις γιορτές να νιώθει τρόμο μπροστά στο ράλι τιμών που δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4lt πωλούνταν 6/12/23 στα 49.99€, ενώ 6/01/24 στα 61.00€, δηλαδή αύξηση 11.01€. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 5lt  στις 6/12/23
ήταν στα 58€  και 65€ στις 6/1/24, δηλαδή αύξηση 7€ ή 12.06%.

«Χτύπησε» τα 21€/λίτρο το ελαιόλαδο στο ράφι

Και οι καταναλωτές λένε και μη χειρότερα αφού οι μεγάλες συσκευασίες που είναι γύρω στα 15 ευρώ το λίτρο καθώς επιμερίζεται το κόστος συσκευασίας και μεταφορικών γίνονται απλησίαστες στο δοχείο του ενός λίτρου εκεί η τιμή φτάνει και τα 21 ευρώ/λίτρο.

Εξαιρετικά παρθένο (κορωνέϊκη) 750ml: 15.75€, τιμή λίτρου (1000ml): 21€.

Και παράλληλα την ίδια ώρα τα μηνύματα που φτάνουν λένε πως οι τιμές το πιθανότερο είναι να ανέβουν και άλλο αφού το λάδι πια εκτός από πανάκριβο γίνεται και σπάνιο με την παραγωγή να μην ανταποκρίνεται πια στην ζήτηση.

Στους 2.000 τόνους εκτιμάται ότι θα πέσει η παραγωγή λαδιού εφέτος στην Ιεράπετρα, τη στιγμή που πριν δυο χρόνια είχε φτάσει στους 12.500 τόνους.

Καταγράφεται λοιπόν, λίγες μέρες πριν το τέλος της αναγκαστικά σύντομης φετινής ελαιοκομικής περιόδου, μια πτώση στη παραγωγή, που φτάνει σε επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας το -84%.

Ήδη τα ελαιουργεία έχουν αρχίσει να κλείνουν, ενώ όσα μένουν ανοικτά θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του Γενάρη.

«Πύραυλος» οι τιμές στα premium βιολογικά ελαιόλαδα

Την ίδια ώρα, ζαλάδα προκαλούν οι αυξήσεις στα premium βιολογικά ελαιόλαδα που απευθύνονται βέβαια σε λιγότερους καταναλωτές και χρησιμοποιούνται για πιο εκλεκτές περιστάσεις, αλλά έχουν και αυτά το μερίδιο τους στην αγορά.

Ελαιόλαδο με άρωμα βασιλικός:
Τιμή 100ml: 4.20€ (6/12/23)
Τιμή 100ml: 5.50€ (6/01/24)
Τιμή λίτρου: Από 42€ στα 55€
Αύξηση: 13€ή 30.95%

Από την άλλη, δεν είναι μόνο η μειωμένη ποσότητα, αλλά και η ποιότητα που φέτος δημιουργεί προβλήματα, και έτσι το καλό ελαιόλαδο είναι δυσεύρετο και πανάκριβο.

Η ποιότητα του φετινού ελαιόλαδου λόγω δάκου, γλοιόσποριου και υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι καλή, καθώς ο μέσος όρος της οξύτητας που καταγράφεται μέχρι σήμερα κυμαίνεται από 1,3 έως 1,4 τη στιγμή που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 0,7 γραμμές είναι ελάχιστο και πληρώνεται σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό.

Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές από την άλλη το έχουν ρίξει στο κυνήγι των προσφορών επιχειρώντας να κάνουν θαύμα που θα φέρει το ελαιόλαδο στο τραπέζι τους σε λογική τιμή τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πρώτα στις αναζητήσεις με την τιμή και πάλι να μην πέφτει κάτω από τα 10 ευρώ το λίτρο στα δε παρθένα στα 12 χαρακτηριστικά:

Ελαιόλαδο 1lt (από εξευγενισμένα και παρθένα):9.95€
Ελαιόλαδο 1lt (έξτρα παρθένο): 12.92€
Ελαιόλαδο 1lt (από εξευγενισμένα και παρθένα): 9.85€
Ελαιόλαδο 1lt (εξαιρετικό παρθένο): 11.95€

Τα παράδοξα του χρηματιστηρίου του ελαιόλαδου

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί πως για το ίδιο προϊόν, το ελαιόλαδο τα e-shop φαίνεται να μένουν πίσω από τα σούπερ μάρκετ, που καταφέρνουν να πωλούν φτηνότερα το ίδιο προϊόν:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4 λίτρα σε:

-E-shop: Από 61€ + 6€ μεταφορικά: 67€

-Σούπερ μάρκετ: 54.20€ – δωρεάν μεταφορικά

Ποντάροντας στην ανέχεια των καταναλωτών και τα άδεια πορτοφόλια την ίδια ώρα θραύση κάνουν οι επιτήδειοι που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την άγνοια των αγοραστών, αλλά συχνά πέφτουν στο δόκανο της αστυνομίας που συνεχώς εντοπίζει και κατάσχει ύποπτες παρτίδες ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας.

MEGA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr