Λογαριασμοί ρεύματος: Τα ποσά των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα ποσά των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο

Θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Και τον Φεβρουάριο θα επιχορηγηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την Τρίτη αναμένονται να γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ύψος των επιδοτήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας του Φεβρουαρίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις.

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με ποσό 400 εκατ. ευρώ όπως συνέβη, δηλαδή, και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν διατεθεί το τελευταίο 4μηνο 1,350 δισ. για επιδότηση λογαριασμών ενέργειας. Μόνο τον Ιανουάριο δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και τον Φεβρουάριο».

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr ο κ. Οικονόμουείπε ότι «είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες για να μειώσουμε το αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών. Από την άλλη συνεχίζουμε την ενίσχυση του εισοδήματος και την εποπτεία της αγοράς για να έχουν οι ανατιμήσεις όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στις μειώσεις φόρων προστέθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από τον Μάιο.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση έδωσε 1 δισ. στους αγρότες το 2021 και ανακοίνωσε νέο πακέτο με επτά μέτρα την περασμένη εβδομάδα.

H επιδότηση που ίσχυσε για τον Ιανουάριο

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας τον Ιανουάριο για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στα Ε9 ανεξαρτήτως κριτηρίων. Συνολικά το μέτρο στήριξης αφορά 4,2 εκατ. παροχές.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή

  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στο 80% για 160 ευρώ τη μεγαβατόρα
  • Για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι της τάξης των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Συνολικά η στήριξη κατά μέσο όρο θα είναι 42 ευρώ το μήνα

Ειδικά για τα νοικοκυριά στο κοινωνικό τιμολόγιο ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι η επιδότησηανέρχεται στα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα δοθεί οριζόντια ανεξαρτήτως μεγέθους και παρόχου και δικτύου σύνδεσης.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά τη μηνιαία κατανάλωση και θα είναι της τάξης των 65 ευρώ ανά μεγαταβώρα με την παρέμβαση να έχει κόστος 133 εκατ. ευρώ

Μέτρα στήριξης για φυσικό αέριο

Ως προς το φυσικό αέριο ο Κώστας Σκρέκας για τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της οικιακής κατανάλωσης και το μέτρο αφορά 540.000 καταναλωτές

Παράλληλα η ΔΕΠΑ θα δώσει επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της και θα ζητηθεί και η αντίστοιχη στήριξη από ιδιώτες παρόχους.

Όσον αφορά τα μη οικιακά τιμολόγια ανακοινώθηκε ότι επεκτείνεται η επιδότηση και στη βιομηχανία και τους υπόλοιπους μη οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως τζίρου μεγέθους ή αριθμού εργαζομένων και θα είναι της τάξης των 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε ένα πακέτο που συνολικά θα φτάσει τα 51 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr