Μειωμένη η παραγωγή κερασιού φέτος: Σε τι τιμή τα αγοράζουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένη η παραγωγή κερασιού φέτος: Σε τι τιμή τα αγοράζουμε

Οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών.

Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας & κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο MEGA για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται.

Οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών.

Όμως αν και οι ποσότητες είναι μειωμένες οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό για τα πρώτης ποιότητας κεράσια.

Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή – Οι λόγοι

  • Κλιματολογικές συνθήκες
  • Ειδικά τον Μάιο: Εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια (μη εμπορεύσιμα)
  • Ιογενείς ασθένειες —> Μειωμένη απόδοση των δέντρων

Κεράσια: Σε χαμηλή τιμή φεύγουν από το χωράφι

1,60€ έως 2,80€

Ανάλογα με: την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα

Κεράσια: Σε τιμή τα αγοράζουμε

  • ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ: από 3,50 – 6,50€
  • ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: από 4,58 έως 7,50€
  • ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ: από 6€ – 12€

*και τιμές που… «βγάζουν μάτι»: έως 18,99€

Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας & κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης.

Ο κ.  Καραογλανίδης υπογράμμισε πως, «είναι ανάλογα με την ποικιλία που έχει ο καθένας. Η τιμή των πρώιμων καταποντίστηκε, τρομερές ζημιές υπέστησαν. Η τιμή των πρώιμων ήταν 1,5 ευρώ όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,20 ευρώ. τα όψιμα πάνε από 1,60 -2,50 ευρώ. Στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ».

«Στην λαϊκή πουλάμε από 2,5 ευρώ – 4 ευρώ τα καλά κεράσια. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έκανε βροχές και μετά 28-29 βαθμούς και έσκασαν τα κεράσια», είπε ο Νίκος Παυλίδης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr