Μύρισε Χριστούγεννα στην Εύβοια: Η ακρίβεια «γονατίζει» τις τιμές σε στολίδια και λαμπάκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύρισε Χριστούγεννα στην Εύβοια: Η ακρίβεια «γονατίζει» τις τιμές σε στολίδια και λαμπάκια

Απλησίαστες σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές σε χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπάκια στην Εύβοια

Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και λίγες μέρες στην Εύβοια δίνοντας μια διαφορετική πνοή στο νησί, μέσα στις δυσκολίες των ημερών.

Ο χρόνος για τα Χριστούγεννα μετράει ήδη αντίστροφα και τα πρώτα χριστουγεννιάτικα έχουν εμφανιστεί στο νησί σε μία διαφορετική χρονιά από τις άλλες, που όλοι περιμένουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων για να ξεχαστούν και να ξεφύγουν από τις έντονες δυσκολίες, μέσα σε μία ζόρικη χρονιά με τα εμπόδια της ακρίβειας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα πέσουν Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, ενώ η επομένη είναι αργία, επομένως είναι μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να ξεφύγουν ακόμα και για να κάνουν μια εξόρμηση σε κοντινά μέρη.

Όμως τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για εκείνους που θέλουν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τιμές εμφανίζονται αρκετά αυξημένες.

Μάλιστα τα γιορτινά λαμπάκια πλέον δεν επιλέγονται με βάση την ομορφιά τους αλλά την τιμή και την κατανάλωση ενέργειας.

Το κόστος του ρεύματος που καίνε τα λαμπάκια επηρεάζεται από την τεχνολογία τους ναι μεν αλλά και από το πόσο χρόνο καίνε κάθε μέρα, γιαυτό οι ειδικοί συστήνουν να μην τα αφήνουμε ανοιχτά όλη νύχτα, όπως ίσως κάποιοι συνήθιζαν, αλλά για λόγους τόσο οικονομίας όσο και ασφάλειας καλό είναι να τα σβήνουμε πριν πάμε για ύπνο.

Εκτόξευση τιμών

Και μπορεί σε πολλά μαγαζιά τα λαμπάκια να είναι ακόμα προσιτά, όμως δεν λείπουν οι περιπτώσεις που βλέπουμε εξωφρενικές τιμές για χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ειδικά σε λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πως θα αναβοσβήνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα 100 λαμπάκια από 11 ευρώ περίπου που κόστιζαν έχουν εκτοξευθεί στα 20.

Τα λαμπάκια τύπου κουρτίνας είναι ακόμα στην ίδια τιμή γύρω στα 18-19 ευρώ με αποτέλεσμα να υπολογίζουμε πολύ πρόχειρα ότι για τον στοιχειώδη στολισμό και χωρίς καν να υπολογίσουμε δέντρο και χριστουγεννιάτικα στολίδια, ένα νοικοκυριό πρέπει να δώσει τουλάχιστον 38-40 ευρώ.  Παράλληλα υπάρχει άλλη μία κατηγορία, τα smart φωτάκια, τα οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο και φυσικά είναι ακόμη πιο ακριβά.

Πάντως αν ένα σπίτι θέλει να στολίσει και το μπαλκόνι του είτε με λαμπάκια είτε προσθέτοντας και κάποιον φωτεινό Άγιο Βασίλη εκεί μπορεί να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί ανάλογα την επιλογή που θα κάνει ο στολισμός αυτός μπορεί να κοστίσει μέχρι και 100 ευρώ.

Αυξημένη κατανάλωση ρεύματος

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1€ την ημέρα, όταν τα LED μετά βίας θα φτάσουν το 1 ευρώ τον μήνα.

Έτσι, όσοι έχουν ακόμα στα σπίτια τους παλιού τύπου λαμπάκια τα οποία έτσι και αλλιώς δεν πωλούνται πια στα καταστήματα, ίσως πρέπει να σκεφτούν την αλλαγή τους.

Πιο ακριβά φέτος τα χριστουγεννιάτικα είδη

Αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές και στα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα είδη.

Πέρα από τις αυξήσεις στα λαμπάκια, φέτος βλέπουμε ότι ένα δέντρο στα 180 εκατοστά που πέρυσι κόστιζε γύρω στα 79,98 ευρώ φέτος έχει φτάσει σχεδόν 100 ευρώ, με την τιμή του να είναι 99,97 ευρώ.

Τα μικρότερα δέντρα στα 150 εκατοστά φέτος κοστίζουν 47,99 ενώ πέρυσι είχαν γύρω στα 35 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του MEGA, αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3.90€ από τα 3.00€ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60€ έως και μεταλλικές με 90€.

Έτσι, ανάλογα το πόσα θέλει να ξοδέψει κανείς μπορεί ο στολισμός να ξεκινήσει από λίγες δεκάδες ευρώ ως και ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν το ποσό ενός μισθού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr