Νέα δεδομένα στο εμπόριο: Ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 6 το πρωί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δεδομένα στο εμπόριο: Ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 6 το πρωί

Πότε θα ξεκινήσει το νέο παρατεταμένο ωράριο στα καταστήματα και πώς θα λειτουργήσει

Νέα τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή για παράταση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, μετά και τις 21:00 και μάλιστα με λειτουργία μέχρι και τις 6 το πρωί.

 

Την τροπολογία έφερε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και δίνει την δυνατότητα για «Λευκές Νύχτες» ή bazaar προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές αγορές.

 

 

Οι «Λευκές νύχτες» πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων και γιορτάζονται με διάφορα φεστιβάλ, συναυλίες και ανοιχτά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν συνήθως για μια μόνο νύχτα.

Τι αναφέρει η ρύθμιση

Σε τουριστικές περιοχές αναμένεται να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Αράχωβα αλλά και άλλες μικρότερες πόλεις της Περιφέρειας σε τουριστικές περιόδους και περιόδους με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως πχ. Πάσχα, πανηγύρια κλπ.

 

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης των «Λευκών νυχτών» σε όλους τους δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

 

Ειδικότερα, κατά τις «Λευκές νύχτες», θα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές να λειτουργούν από τις 21:00 έως και τις 06:00 της επόμενης ημέρας, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές. Παράλληλα, θα ισχύει και το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

Η παράταση αυτή θα γίνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Τι ισχύει για Κυριακές και αργίες

Η νέα τροπολογία προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακού του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αγορά και το καταναλωτικό κοινό να κάνουν χρήση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σε περιόδους όπου το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Τέλος, διευκρινίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα και η απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές προκειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr