Νέο επίδομα 200 ευρώ – Ποιοι και πότε θα το λάβουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επίδομα 200 ευρώ – Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Πληροφορίες φέρουν το νέο επίδομα να δίδεται σε μηνιαία βάση

Νέο επίδομα, παρόμοιο με αυτό της επιταγής ακρίβειας, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες φέρουν να δίδεται σε μηνιαία βάση και να είναι της τάξης των 150 έως 200 ευρώ .

Αναμένεται – σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς – να αρχίσει να δίδεται μετά τον Φεβρουάριο.

Επί του παρόντος, η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους, όπως αναφέρει το ieidiseis.

Αναμένεται ένα μπαράζ πληρωμών, σε συντάξεις, επιδόματα και Δώρα Χριστουγέννων, αλλά και με «ενισχυτικές» φορολοταρίες, που στόχο έχουν να κάνουν τις φετινές γιορτές λίγο πιο εύκολες, αλλά και να «ανακουφίσουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το πιο πολυαναμενόμενο από τα επιδόματα είναι η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο ποσό -διαφορετικό για την κάθε κατηγορία- που  προσδοκάται να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, από τους συνολικά 2,3 εκατ. δικαιούχους που αναμένουν την πληρωμή.

Συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι αναμένουν τώρα την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με τα ποσά που τους αναλογούν.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πρόσφατα αποσαφήνισε ότι γίνεται προσπάθεια, η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται πως ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

«Χαμένα» θα βγουν πολλά ζευγάρια, που πέρυσι είχαν λάβει διπλό επίδομα καθώς το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι διπλάσιο του ατομικό πλαφόν.

Συγκεκριμένα, δύο συνταξιούχοι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς άλλα εισοδήματα πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ θα χάσουν το επίδομα.

Με απλά λόγια, για να μη χάσουν το επίδομα, θα πρέπει ο ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη, ή η σύνταξη του καθενός να μην είναι πάνω από 700 ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr