ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βρέχει» λεφτά το Πάσχα για τους αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βρέχει» λεφτά το Πάσχα για τους αγρότες

Eπιπλέον, θετικές εξελίξεις αναμένονται σε μεγάλο αριθμό δεσμευμένων ΑΦΜ από παλαιότερες πληρωμές

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα διαβεβαιώνουν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα γίνουν οι υπόλοιπες πληρωμές για την ΕΑΕ 2023.

Όπως υπογραμμίζουν, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα υπόλοιπα της ΕΑΕ 2023, ύψους 88 εκατ. ευρώ, οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ύψους 225 εκατ. περίπου, και τα Οικολογικά Σχήματα, ύψους 425 εκατ. ευρώ.

Eπιπλέον, θετικές εξελίξεις αναμένονται σε μεγάλο αριθμό δεσμευμένων ΑΦΜ από παλαιότερες πληρωμές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό, μεγάλο μέρος αυτών έχει ελεγχθεί και είναι έτοιμο προς αποδέσμευση.

Δειγματοληπτικός έλεγχος

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται η διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των Άμεσων Ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Στη διαδικασία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.

Με βάση την εγκριθείσα διαδικασία, ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος που υποστηρίζει την ΕΑΕ.

Το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών θα πρέπει να είναι 1‰, σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Ειδικότερα, από το λογισμικό της εφαρμογής, θα καθορίζεται μηχανογραφικά, με τυχαία δειγματοληψία, το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών, το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

Ο ένας ελεγκτής θα προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος, ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

Ypaithros

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr