Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ξεκινάει η διάθεσή του με την τιμή στα… ύψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ξεκινάει η διάθεσή του με την τιμή στα… ύψη

Η εκτίναξη του κόστους στα ύψη αποδίδεται στις ανατιμήσεις και στη διεθνή ενεργειακή κρίση

Βαθιά… το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει ο καταναλωτής για να κρατήσει το σπίτι του ζεστό τον φετινό χειμώνα. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από την προσεχή Παρασκευή (15/10), με τους φορείς της αγοράς να κάνουν λόγο για αυξήσεις στην τιμή του, ακόμη και της τάξεως του 50%, συγκριτικά με πέρυσι.

Η εκτίναξη του κόστους στα ύψη αποδίδεται στις ανατιμήσεις και στη διεθνή ενεργειακή κρίση. «Πυροσβεστικά» σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να λειτουργήσει το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά θα το λάβουν, φέτος, μετά την απόφασή της για διεύρυνση των προβλεπόμενων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ειδικότερα όσον αφορά στο κόστος, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται σε τιμή που θα «σπάσει» το φράγμα του 1,10 ευρώ το λίτρο.

Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), οι τιμές θα «κινηθούν», ανά λίτρο, σε επίπεδα άνω: του 1,10 ευρώ στην Αττική, του 1,20 ευρώ στην περιφέρεια και του 1,30 ευρώ στα νησιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, υποστήριξε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από 1,14 ευρώ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, 1,24 ευρώ στην περιφέρεια και κοντά στο 1,30 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα.

Αξίζει να επισημανθεί πως η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης εκκίνησε πέρυσι (15.10.2020) με μέση τιμή λιανικής πώλησης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη στα 0,776 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επίσης, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στη Φλώρινα η τιμή, ανά λίτρο, είχε φθάσει τα 0,815 ευρώ, στη Ροδόπη τα 0,847 ευρώ, στη Χίο τα 0,865 ευρώ και στο Ρέθυμνο τα 0,875 ευρώ, στα μέσα Οκτωβρίου του 2020.

Λύσεις

Η ΠΟΠΕΚ διά του προέδρου της, Γιώργου Ασμάτογλου, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει, άμεσα, σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα για να αντισταθμιστούν, επαρκώς, οι καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων θέρμανσης, αλλά και κίνησης. Μάλιστα, η Ομοσπονδία εκφράζει την πεποίθηση πως οι αυξήσεις αυτές «πλέον, δεν δείχνουν να είναι “παροδικές”, καθώς για τους επόμενους μήνες του φετινού χειμώνα η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα».

Για την ΠΟΠΕΚ, η μείωση των φόρων στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης αποτελεί «πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των πρατηριούχων καυσίμων, αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Ελληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα:

* Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

* Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο το χειμώνα.

* Θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών».

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: Επίδομα από 100€ έως 750€

Το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, βάσει κύκλων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών, θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myΘέρμανση», όπου οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το επίδομα θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Διπλάσια κονδύλια

Αξίζει να επισημανθεί πως το συνολικό ποσό που θα διατεθεί γι’ αυτόν το σκοπό διπλασιάστηκε, συγκριτικά με πέρυσι (168 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ), αφού αφορά όλες αυτές τις μορφές καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση. Εκτιμάται, μάλιστα, πως σημαντικό μέρος του επιδόματος θα καταβληθεί από φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία και την καταβολή του επιδόματος θα προσδιοριστούν σε σχετική υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως το βασικό ποσό υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022. Το νέο ποσό θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, τα 300 ευρώ θα πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή επιδότησης (τις λεγόμενες βαθμοημέρες) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Αυτός ο συντελεστής κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής. Το ποσό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι.

Το δε ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ, και το ανώτατο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Νέα όρια

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα ανώτατα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και διαμορφώνονται, πλέον, ως εξής:

* Αγαμος: 14.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ).

* Οικογένεια με δύο παιδιά: 26.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ).

* Οικογένεια με τρία παιδιά: 29.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ).

Τέλος, άλλαξαν τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς αυξήθηκε στις 180.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ) η αξία της ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους (από 250.000 ευρώ).

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr