Ενδεικτικά, ο γαύρος από τα 5 ευρώ το 2023 αυξήθηκε πέρυσι στα 6,5-7 ευρώ το κιλό και φέτος πωλείται στα 8-8,5 ευρώ, ενώ πάνω από 100% έχει ανέβει την τελευταία διετία η τιμή της σαρδέλας. Ειδικότερα, από τα 5 ευρώ το 2023 και τα 6,5 ευρώ το 2024, φέτος κυμαίνεται στα 10-11,50 ευρώ το κιλό. «Η σαρδέλα έχει ακριβύνει τόσο πολύ, καθώς βρίσκεται σε έλλειψη. Μεγάλες ποσότητες εξάγονται σε άλλες χώρες και ό,τι μένει στην Ελλάδα, πωλείται ακριβά, καθώς η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη. Εμείς προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο είναι δυνατόν τις ανατιμήσεις, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Περιστέρι.
Ιχθυοτροφείο
Μεγάλες αυξήσεις όμως παρατηρούνται και στα ψάρια ιχθυοτροφείου, με την τσιπούρα να κυμαίνεται στα 11,50 ευρώ από 9,5 πέρυσι και 8,5 το 2023, ενώ το λαβράκι φτάνει ακόμα και στα 14 ευρώ από 11,5 πέρυσι και 10 ευρώ δύο χρόνια πριν.
Στα παραδοσιακά ακριβά ψάρια, πάντως οι τιμές παραμένουν σταθερές, ωστόσο ένα μέσο νοικοκυριό αδυνατεί να τα αγοράσει, δεδομένου ότι η τιμή τους κινείται πάνω από τα 20-25 ευρώ το κιλό.
Από την άλλη, στα «ψιλά» ψάρια», σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 18 μήνες ακόμα, μέχρι να αποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή.