Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Κατατέθηκε με στικάκι από τον υπουργός Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο Κρατικός Προϋπολογισμός έτους 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής μαζί με τις σχετικές οικονομικές εκθέσεις, τον Ισολογισμό και Απολογισμό του έτους 2022 αλλά και την έκθεση επιδόσεων οικονομικού έτους 2024.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, φέρνοντας αλλαγές στους συνελεστές ΦΠΑ, αυξήσεις στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ενημέρωσε ότι η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών θα διεξαχθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις, στις 23 και 24 Νοεμβρίου ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου 2023.

Η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου 2023​ε την ονομαστική ψήφισή του, που άτυπα επέχει και θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Στα βασικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού που βρίσκεται πλέον στην Βουλή περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Το τελικό σχέδιο προβλέπει αυξήσεις περίπου 3,05% για τους συνταξιούχους ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

 

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 έχει ενσωματωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (352 εκατ. ευρώ συν 1,6 δισ. ευρώ).

Σε αυτές περιλαμβάνονται έκτακτες παροχές (καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ αλλά και μόνιμα μέτρα από το 2024, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν αύξηση

Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr