Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 – Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 – Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται

Μετά το Πάσχα, στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2020.

Μετά το Πάσχα, στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μία σημαντική αλλαγή που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων είναι η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποπληρώσει εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει. Το περυσινό διάστημα είχε αποφασισθεί έκπτωση 2% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο. Φέτος το ποσοστό αυτό ενδέχεται να διπλασιαστεί

Αναλυτικά:
Οι φορολογούμενοι (νομικά και φυσικά πρόσωπα ) θα αποπληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο σε 8 δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι αποπληρώσουν τη πρώτη δόση τον Αύγουστο θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση του Ιουλίου μαζί με το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν έκπτωση 3% ή 4%
-Τα τεκμήρια διαβίωσης
Η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν στην αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί υπάλληλοι ή της επιστρεπτέες προκαταβολές εφόσον είναι ελεύθεροι επαγγελματίες . Οι ανωτέρω, με βάση το σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα ποσά του επιδόματος των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 δεν φορολογείται αλλά θα προσμετρηθεί στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν ( μέσω των 4 πρώτων κύκλων του 2020).
-Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει λάβει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι και με βάση αυτά θα αποφασίσει τις παρεμβάσεις για τις e-αποδείξεις. Εξετάζεται μείωση του ορίου 30% επί του εισοδήματος των φορολογουμένων ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
– Τέλος επιτηδεύματος
Θα εξαιρεθούν και φέτος οι νέοι αγρότες από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 650 ευρώ.
-Προκαταβολή φόρου
Εξετάζεται στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν το 2020 να εμφανίσουν κέρδη .Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr