Πότε πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι συμβαίνει με τις πληρωμές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι συμβαίνει με τις πληρωμές

Στη βουλή έφτασε η καθυστέρηση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η καθυστέρηση στις πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος καθώς και ζητήματα που ανακύπτουν σε βαμβακοπαραγωγούς από τα αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring επισημαίνονται σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Κάθε χρόνο η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Απρίλιο όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του. Πέρα όμως από την καθυστέρηση ένα άλλο πρόβλημα αναστάτωσε τους βαμβακοπαραγωγούς, αυτό της ξαφνικής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring (δορυφόρος). Έτσι πολλοί παραγωγοί είδαν τα αγροτεμάχια τους να είναι μη επιλέξιμα. Για τους βαμβακοπαραγωγούς αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική σε πολλές περιοχές της χώρας.

Βγάζει πολλά αγροτεμάχια ‘κίτρινα’, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και προτείνει στους καλλιεργητές βάμβακος να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης μέσω των ΚΥΔ κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη καλλιέργεια τους και δεν είχαν κανένα πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο απορούν πώς τα αγροτεμάχια τους χαρακτηρίζονται ακατάλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του monitoring.»

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς το ΥπΑΑΤ για το αν πέραν των ελέγχων μέσω δορυφόρου έχουν πραγματοποιηθεί ή προβλέπονται δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τι έδειξαν, καθώς και πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα οι καλλιεργητές βάμβακος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δήλωσαν αντίρρηση για τα αποτελέσματα του monitoring.

Πότε πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Tην αναδιαµόρφωση της µέσης αξίας δικαιωµάτων, την κάλυψη αντιµετώπισης µε έως 95,1 ευρώ νέων εχθρών σε δέντρα µέσω eco-schemes και αλλαγές στη συνδεδεµένη ενίσχυση µηδικής και την ειδική βάµβακος, προβλέπει η 1η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Πρόκειται για τροποποιήσεις που ενσωµατώνονται άµεσα και, σύμφωνα με το agronews.gr, αφορούν τις επιδοτήσεις του 2024 και οι οποίες δεν λαµβάνουν υπόψη τους τα τελευταία αιτήµατα από την ελληνική πλευρά προς τις Βρυξέλλες όπως είναι για παράδειγµα:

  • Η καθολική εξαίρεση των µικρών παραγωγών από τις πράσινες υποχρεώσεις.
  • Η αύξηση του τσεκ κατά 15% µε µετακίνηση κονδυλίων.
  • Η µετακίνηση κονδυλίων ανάµεσα στις δράσεις eco-schemes.
allages-posa-vasikis-2024

Οι παραπάνω αλλαγές αυτές αναµένεται να µπουν σε εφαρµογή κατά τη 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Αναλυτικότερα, οι κύριες τροποποιήσεις στις άµεσες ενισχύσεις έχουν ως εξής:

  • Βασική ενίσχυση-Αναδιαµόρφωση µέσης αξίας δικαιωµάτων: ∆ιαµορφώνεται η µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων στα 23 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες (ήταν 21,5), στα δενδρώδη στα 28,2 ευρώ το στρέµµα (ήταν 27 ευρώ) και στα βοσκοτόπια στα 16 ευρώ το στρέµµα (ήταν 17 ευρώ το στρέµµα). Τα ποσά αυτά είναι και εκείνα που θα δοθούν και στα δικαιώµατα Εθνικού Αποθέµατος.
  • Συνδεδεµένη πρωτεϊνούχων σανοδοτικών (µηδική, τριφύλλι): Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η καθολική χρήση πιστοποιηµένου σπόρου προς σπορά. Η επιδότηση παραµένει στα 8,3 ευρώ το στρέµµα (τιµή αναφοράς).
  • Συνδεδεµένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ: Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 µηνών και έως 24 µηνών. Στην τροποποίηση προστίθεται η επιλεξιµότητα των µοσχαριών ηλικίας και 13 µηνών.
  • Ειδική ενίσχυση βάµβακος: Η ελάχιστη στρεµµατική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νοµός), µε βάση τον µέσο όρο της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας µειωµένο κατά 30% (ήταν 20%).
  • Eco-schemes -Κοµφούζιο: Για τη συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Κοµφούζιο ανά καλλιέργεια το ποσό διαµορφώνεται πλέον ως εξής: Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 40,2 ευρώ/στρµ.,∆αµασκηνιά 58,5 ευρώ/στρµ., Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 94,8 ευρώ/στρµ., Οινοποιήσιµο σταφύλι 36,6 ευρώ/στρµ., Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συµπεριλαµβάνεται και η σταφίδα 63,3 ευρώ/στρµ..
  • Eco-schemes -Εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων: Τα ποσά διαµορφώνονται πλέον ως εξής: Για την εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων και ακάρεων στην καλλιέργεια µηλιάς, ροδακινιάς, νεκταρινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρµ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρµ. και για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέµηση κοκκοειδών, αλευρώδους και αφίδων) 39,9 ευρώ/στρµ. ενώ για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (για την καταπολέµηση τετράνυχων) 95,1 ευρώ/στρµ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr