ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα ανακοινωθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό – Σενάρια για ποσοστό – έκπληξη

Το επικρατέστερο σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το χρονοδιάγραμμα
Πότε θα ανακοινωθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό – Σενάρια για ποσοστό – έκπληξη

Το επικρατέστερο σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το χρονοδιάγραμμα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως πιθανότατα να κινηθεί πάνω και από το 6%.

Και αυτό διότι στην κυβέρνηση μελετούν πρόσθετες παρεμβάσεις για την ανάσχεση των συνεπειών της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι διεργασίες είναι εντατικές, με την τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών να πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022 και να τίθεται σε ισχύ την Πρωτομαγιά.

Το σενάριο
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ και η αύξηση θα διαμορφωθεί πάνω από το 6%, δηλαδή υψηλότερα από τον μέσο πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου 2022. Με βάση τα παραπάνω o κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα, υπογραμμίζοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου «έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.

Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος». Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 13%, από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Από την πλευρά τους εμπειρογνώμονες θεωρούν πως είναι ενδεδειγμένη η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Πάντως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:
Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.
Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ