Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυγείου, εκτός αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη. Ωστόσο, η αλλαγή εποχής –και κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι– επιβάλλει την προσαρμογή των ρυθμίσεων, τόσο στο ψυγείο όσο και στον καταψύκτη.
Αν η θερμοκρασία του χώρου ανεβαίνει, αλλά οι ρυθμίσεις του ψυγείου μένουν σταθερές, τότε τα τρόφιμα κινδυνεύουν. Ακόμα και μια μικρή μεταβολή, της τάξης του 1°C, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους, να προκαλέσει απώλειες θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε αλλοιώσεις. Και φυσικά, να επιβαρύνει και την… τσέπη μας, με περισσότερη σπατάλη και πιθανές απώλειες προϊόντων.
Η σωστή θερμοκρασία είναι βασική για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και για την ενεργειακή απόδοση της συσκευής, ειδικά τους θερινούς μήνες.
Κι όχι μόνο αυτό. Σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για το πορτοφόλι μας αφού λάθος ρύθμιση της θερμοκρασίας συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και απώλεια τροφίμων, που θα καταλήξουν μοιραία στα σκουπίδια.
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι, η καταλληλότερη θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου σε αντίθεση με τον χειμώνα που είναι 4 βαθμοί Κελσίου.
Στους 2 βαθμούς τα τρόφιμα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα και το μοτέρ του ψυγείου δεν «ζορίζεται» με αποτέλεσμα την οικονομικότερη λειτουργία του.
Η επιλογή χαμηλότερης θερμοκρασίας -π.χ. 0 βαθμών βαθμών Κελσίου- δεν είναι σοφή επιλογή. Οδηγεί στο σχηματισμό πάγου γύρω από τα τρόφιμα, κυρίως αυτά που έρχονται σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου, τα οποία αχρηστεύονται.
Η θερμοκρασία του καταψύκτη μπορεί και να μείνει σταθερή στους -18 βαθμούς Κελσίου. Είναι η απολύτως ασφαλής θερμοκρασία που αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και ταυτόχρονα μπορούμε να απολαύσουμε το παγωτό μας χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.
Αν επιλέξουμε να έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία στον καταψύκτη, τα τρόφιμα δεν θα έχουν κάποια συνέπεια. Απλά, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά λεπτά μέχρι το παγωτό μας να φτάσει σε θερμοκρασία για να μπορούμε να το σερβίρουμε.
Tips για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ψυγείου το καλοκαίρι
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο παίζει αποφασιστικό ρόλο στην σωστή συντήρησή τους αλλά και στην κατανάλωση ρεύματος.
Ένα ψυγείο άδειο -μπορεί να ακούγεται παράδοξο- καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα μετρίως γεμάτο. Ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα ψυγείου βοηθούν ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο. Σε ένα άδειο θάλαμο, κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα, ο ψυχρός αέρας χάνεται και αργεί να επανέλθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και με ένα «βαρυφορτωμένο» ψυγείο. Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στις σωστές θέσεις τους, ανάλογα με την κατηγορία, και σε δοχεία τα οποία θα έχουν μεταξύ τους μια ελάχιστη απόσταση ώστε ο κρύος αέρας να διαχέεται παντού μέσα στον θάλαμο ψύξης. Αν δημιουργήσουμε ένα «τείχος» από τρόφιμα και σκεύη ατάκτως ερριμμένα, τότε ο αέρας δεν κυκλοφορεί όπως προβλέπεται, τα τρόφιμα κινδυνεύουν από αλλοίωση και το μοτέρ «αγκομαχάει» αυξάνοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που συχνά παραβλέπεται είναι η στεγανοποίηση της πόρτας. Αν το λάστιχο της πόρτας είναι φθαρμένο, τότε έχουν διαφυγή κρύου αέρα. Ελέγχετε συχνά ότι το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και δεν έχει φθορές και, αν διαπιστώσετε πρόβλημα, αντικαταστήστε το.
Το savoir faire ψυγείου
1. Σωστή αποθήκευση τροφίμων
Για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, μην αμελείτε ποτέ τους εξής κανόνες:
Τα τρόφιμα που αλλοιώνονται πιο εύκολα, μαγειρευτά, κρέας, θαλασσινά κ.λπ. τοποθετούνται στα πιο ψυχρά σημεία του ψυγείου, συνήθως στα ψηλότερα ράφια και όχι δίπλα στην πόρτα.
Τα ωμά λαχανικά φυλάσσονται πάντα στο κατώτερο επίπεδο, στο ειδικό συρτάρι που τα προστατεύει για να μην παγώσουν και να διατηρηθούν φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες.
Τρόφιμα τα οποία είναι «επιρρεπή», όπως το γάλα, δεν φυλάσσονται ποτέ στην πόρτα του ψυγείου. Η πόρτα του ψυγείου είναι το σημείο όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες εναλλαγές θερμοκρασίας και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για την φύλαξη ειδών όπως τα αλκοολούχα ποτά, οι μαρμελάδες, το κέτσαπ, η μουστάρδα κ.λπ.
Τα ιδανικά δοχεία φύλαξης τροφίμων είναι τα μεταλλικά και τα γυάλινα. Ψύχονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα πλαστικά και αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
2. Πώς φερόμαστε στο ψυγείο μας
Κάθε φορά που το ανοίγουμε ελέγχουμε ότι η πόρτα έχει κλείσει πίσω μας ερμητικά. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, η πόρτα να μοιάζει κλειστή και να μένει μισάνοιχτή για ώρα.
Φροντίζουμε να ξέρουμε που έχουμε τοποθετήσει τα διάφορα είδη ώστε να μην τα αναζητούμε με τις ώρες με την πόρτα ανοιχτή.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr