Ρεύμα-Φυσικό Αέριο: Πώς μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σας σε δόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα-Φυσικό Αέριο: Πώς μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σας σε δόσεις

Διευκολύνσεις προς τους πελάτες της δίνει η ΔΕΗ για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλούν πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.
Η ΔΕΗ προχωράει σε διευκολύνσεις προς τους πελάτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το σύστημα των διακανονισμών είναι αυτοματοποιημένο, που σημαίνει ότι τόσο οι δόσεις όσο και η προκαταβολή υπολογίζονται με βάση το ποσό της οφειλής.

Έτσι λοιπόν, για όλους τους Οικιακούς πελάτες και τους Αγροτικούς – Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Επαγγελματίες με ισχύ έως 25KVA θα εφαρμόζεται ο παρακάτω πίνακας για τον υπολογισμό των δόσεων:

Υπολογισμός Προκαταβολής και Δόσεων

Οφειλή Ποσοστό Προκαταβολής Αριθμός Μηνιαίων Δόσεων
Έως 500€ 10% 5
Από 500€ έως 1.000€ 10% 8
Από 1.000€ έως 2.000€ 15% 12
Από 2.000€ έως 3.000€ 20% 18
Άνω των 3.000€ 1η εναλλακτική: 20% 18
Άνω των 3.000€ 2η εναλλακτική: 30% 24

Παράδειγμα 1: Οφειλή ποσού 1.200€ – Προκαταβολή 180€ (15%) και ρύθμιση του υπολοίπου σε έως 12 δόσεις των 85€.

Παράδειγμα 2: Οφειλή ποσού 5.000€ – Προκαταβολή 1.000€ (20%) και ρύθμιση του υπολοίπου σε έως 18 δόσεις των 222€ ή εναλλακτικά Προκαταβολή 1.500€ (30%) και ρύθμιση του υπολοίπου σε έως 24 δόσεις των 146€.

Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, όπως και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας (κάθε δόση διαμορφώνεται στο μισό της μέσης μηνιαίας δαπάνης του για ηλεκτρική ενέργεια).

Παράδειγμα 1: Οφειλή 1 έτους (6 διμηνιαίοι λογαριασμοί) ποσού 1.200€ – 24 δόσεις των 50€, προκαταβάλλεται η 1η δόση

Παράδειγμα 2: Οφειλή 2 ετών (12 διμηνιαίοι λογαριασμοί), ποσού 3.600€ – 48 δόσεις των 75€, προκαταβάλλεται η 1η δόση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οικονομική ανάσα στα χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τις ανάγκες θέρμανσης και μαγειρέματος και έχουν επωμιστεί τεράστιες επιβαρύνσεις, δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία επιδιώκοντας τη μικρή οικονομική ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και το μαγείρεμα. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και αφορά όλους τους οικιακούς πελάτες των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Ειδικότερα τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη διάταξη, δεν θα πληρώσουν τις χρεώσεις ενέργειας και δυναμικότητας διανομής που αντιστοιχούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο 2 της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα ποσά αυτά σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν τα νοικοκυριά για τους δύσκολους μήνες κατά τους οποίους οι λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις ανήκουν στην κατηγορία των «ρυθμιζόμενων» και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού του λογαριασμού που πληρώνει ένας οικιακός πελάτης.

Σε ποιους γίνονται διαγραφές οφειλών
Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα προβαίνει σε διαγραφή οφειλών στους οικιακούς πελάτες της, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποφάσισε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, θα διαγραφεί το σύνολο των οφειλών, που αφορούν σε χρεώσεις ενέργειας, προς τη ΔΕΗ είτε αυτές είναι ληξιπρόθεσμες είτε τρέχουσες οφειλές.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η επιχείρηση θα αναλάβει τη διαγραφή μετά την ενημέρωσή της από το μητρώο πληγέντων για τους πολίτες που ανήκουν στο πελατολόγιό της. Οι πελάτες θα ενημερωθούν εγγράφως για τη διαγραφή της οφειλής τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Η ΔΕΗ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία στέκεται δίπλα στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ εδώ και καιρό προσπαθεί να διευκολύνει τους πελάτες της για αυτό τον λόγο έχει θεσπίσει την έναρξη δοσιακής ρύθμισης για  ύπαρξη οφειλών άνω των 60,00€ συνολικά. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 20,00€. Το αιτούμενο πλήθος δόσεων για σύναψη διακανονισμού μέσω ηλεκτρονικού αιτήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαοχτώ (18).
Για μεγαλύτερο πλήθος δόσεων, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο.
Εάν είστε κάτοχος του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ (δικαιούχοι Ν. 4389/2016), μπορείτε να ρυθμίσετε το σύνολο των οφειλών σας κατ’ ανώτατο μέχρι τριάντα έξι (36) άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Αντίγραφο αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λ.π)
Εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο (σε περίπτωση τρίτου)
Αν είστε ιδιοκτήτης, πρόσφατο Ε9 ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας
Αν είστε ένοικος, θεωρημένη υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη και μισθωτήριο συμβόλαιο.
Σε περίπτωση Εταιρείας, η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο και απαιτείται η επισύναψη καταστατικού ή ΦΕΚ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr