Ρεύμα: Νέο μοντέλο εξετάζει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις – Πιθανά και τα γεωγραφικά κριτήρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέο μοντέλο εξετάζει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις – Πιθανά και τα γεωγραφικά κριτήρια

Με την εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο εξετάζεται νέο μοντέλο επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος το οποίο μάλιστα ενδέχεται να κλιμακώνεται ανάλογα την κατανάλωση

Ένα νέο μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για το επίδομα θέρμανσης φαίνεται πως εξετάζεται από την κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Στο επίκεντρο των κρατικών παρεμβάσεων βρίσκεται η εξοικονόμηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική έκπτωση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση, δηλαδή, όσο πιο χαμηλή η κατανάλωση τόσο πιο υψηλή η επιδότηση.

Το μοντέλο που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο προβλέπει πως η κρατική έκπτωση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση, δηλαδή όσο πιο χαμηλή η κατανάλωση τόσο πιο υψηλή η επιδότηση. Κι αυτό για να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Πλαφόν

Με βάση τα παραπάνω δεν αποκλείεται να τεθούν όρια στην κατανάλωση τα οποία θα διαμορφώνουν και το τελικό ποσό επιδότησης, σύμφωνα με την Ημερησία.

Αντίστοιχο όριο είχε τεθεί και στα πρώτα πακέτα επιδοτήσεων που δόθηκαν από την αρχή της ενεργειακής κρίσης έως και τον Ιούνιο, όταν και η έκπτωση κάλυπτε τις πρώτες 300 kWH.

Κλιμακωτή μείωση

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως η στήριξη θα συνεχιστεί τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δημοσιονομικά περιθώρια. Με τα σημερινά δεδομένα το μοντέλο που ισχύει τον Σεπτέμβριο και τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον Αύγουστο, αναμένεται να μην συνεχιστεί από τον επόμενο μήνα.

Και αυτό γιατί μπορεί ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή να γεμίζει τον κουμπαρά για τις επιδοτήσεις, την ίδια ώρα η συμμετοχή του προϋπολογισμού για τις εκπτώσεις φουσκώνει μήνα με τον μήνα. (250 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο)

Ετσι, όπως αναφέρει το imerisia.gr, δεν αποκλείεται να δούμε από τον Οκτώβριο ένα μοντέλο υψηλής απορρόφησης για τη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών, το οποίο θα μειώνεται κλιμακωτά όσο αυξάνεται το ρεύμα που θα καίει ο καταναλωτής.

Για παράδειγμα μπορεί η κυβέρνηση να θέσει στόχο να απορροφηθεί το 80% των αυξήσεων για τις πρώτες 300 – 400 KWH, από 400-600 KWH ο στόχος απορρόφησης να πέφτει στο 60% κ.ο.κ..

Γεωγραφικά κριτήρια

Το μεγάλο ζητούμενο για το νέο σχήμα είναι ποια θα είναι η πρόβλεψη για τους καταναλωτές που θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικά σώματα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στο τραπέζι έχουν πέσει και τα γεωγραφικά κριτήρια, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή το εν λόγω σενάριο προβλέπει να αυξάνεται η επιδότηση για το ρεύμα, σε περιοχές με πιο «βαρύ» χειμώνα. 

Παράλληλα δεν έχει καθοριστεί ακόμα κατά πόσο θα συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση για όλους ή αυτή τη φορά οι εκπτώσεις θα είναι στοχευμένες σε πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης δήλωσε πως «βασική προτεραιότητά είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην κατεύθυνση αυτή αξιολογώντας τα νέα δεδομένα προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα», υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά γίνονται «σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν».

Εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης ωστόσο αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

«Ανάλογα και με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις τιμές που εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθούν μελλοντικά, ανάλογα θα πρέπει να κινηθεί και η κυβέρνηση που ούτως ή άλλως τα περισσότερα μέτρα που έχει υλοποιήσει είναι στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον Real FM.

Με το ισχύον σύστημα και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οι πάροχοι συνεχίζουν να είναι υποχρεωμένοι να προβλέπουν που θα πάει η χονδρική τον κάθε επόμενο μήνα και να ανακοινώνουν τιμές «φωτιά». Αν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση, τότε η κυβέρνηση αν θέλει να συνεχίσει το σημερινό μοντέλο θα πρέπει να δίνει σε εκπτώσεις υπέρογκα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση δεν διασφαλίζεται επίσης πως δεν θα δίνει τα ίδια λεφτά και το νέο μοντέλο που εξετάζεται αν δεν ενεργοποιηθεί δικλείδα για τις τιμές που θα ανακοινώνουν οι εταιρείες ενέργειας.

Μια πρώτη γεύση για το «τι μέλλει γενέσθαι» θα πάρουν τα κράτη-μέλη από τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η οποία αναμένεται να έχει και δεύτερο γύρο μέσα στον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ