Περισσότερα από 6.100 νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου Ι». Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι ωφελούμενοι είναι τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το ύψος των εγκριθέντων στεγαστικών δανείων ξεπερνά τα 734 εκατομμύρια ευρώ, με το 50% της χρηματοδότησης να καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι ωφελούνται από μειωμένους τόκους για το υπόλοιπο ποσό του δανείου. Έτσι, η συνολική στήριξη για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι του «Σπίτι μου ΙΙ», που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, έχουν απορροφηθεί κατά 38,18%.
Ο ρυθμός υπαγωγής είναι σαφώς υψηλότερος σε σύγκριση με το «Σπίτι μου Ι», διαπιστώνουν αρμόδιες πηγές. Ενδεικτικό είναι πως τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προγράμματος οι εντάξεις ήταν 5.387, δηλαδή 59% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του «Σπίτι μου Ι», όταν είχαν υπαχθεί 3.381 δικαιούχοι.
Κερδισμένοι είναι τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Περισσότεροι από δύο στους τρεις υπαχθέντες είχαν ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Στον αντίποδα, κάτω του 2% δήλωσε στο τελευταίο εκκαθαριστικό εισόδημα άνω των 36.000.
Τα οφέλη για τους πιο ευάλωτους αποτυπώνονται σε παραδείγματα ακινήτων που έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος. Σύμφωνα με πηγές στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε αυτά περιλαμβάνεται ένα διαμέρισμα 74 τετραγωνικών μέτρων στο Μοσχάτο, σπίτι 80 τμ στην Πάτρα, κατοικία 107 τμ στην Κοζάνη και ακίνητο 57 τμ στο Μαρούσι. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις οι αγοραστές δεν χρειάστηκε να δώσουν πάνω από 32 χιλιάδες ευρώ ίδια κεφάλαια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα καλύπτει έως το 90% της αγοραστικής αξίας.
Τα διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια επέτρεψαν σε περισσότερους μεσήλικες να ενταχθούν στο «Σπίτι μου 2», σε αντίθεση με το Σπίτι μου Ι που απευθυνόταν σε ενδιαφερόμενους έως 39 ετών. Ενδεικτικό είναι πως άνω του 41% των υπαγωγών έως σήμερα αφορά άτομα 40 έως 50 ετών. Το 44% είναι τριαντάρηδες, 31 έως 40 ετών. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι αυτό εξυπηρετεί και έναν ακόμα στόχο της κυβέρνησης, πέραν της απόκτησης προσιτής πρώτης κατοικίας: τη σταδιακή μείωση της ηλικίας στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν την πατρική στέγη.
Οι περισσότερες εγκρίσεις δανείων εντοπίζονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Περίπου το 40% εντοπίζεται στην περιφέρεια. Ενδιαφέρον έχει διαπιστωθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με 461 υπαγωγές, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία με 447, η Δυτική Ελλάδα με 334 και η Πελοπόννησος με 224.
Σχεδόν το 7% είναι μονογονεϊκές οικογένειες, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν πως αποτυπώνεται και ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr