Σταϊκούρας-Τι είπε για τα νέα πακέτα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για Μάιο, Ιούνιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας-Τι είπε για τα νέα πακέτα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για Μάιο, Ιούνιο

Την επανάληψη των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Μάιο και τον Ιούνιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στο τέλος της κρίσης οι αναβαλλόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναθεώρησε την πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας τονίζοντας ότι μπορεί να φτάσει και το 4% του ΑΕΠ λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης που αναμένεται να έχει για φέτος ο τουρισμός, ο οποίος, όπως είπε, θα βοηθηθεί με ειδικό, κλαδικό πακέτο μέτρων όπως και άλλοι σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως π.χ. η ακτοπλοΐα και οι εταιρίες αεροδρομίων.

Εξήγησε πως «ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, εντός και εκτός χώρας». Εξήγησε πως οι περισσότερες προβλέψεις που έρχονται στη δημοσιότητα «δείχνουν βαθιά ύφεση» και πως «το επόμενο στάδιο είναι να αξιολογήσει κάποιος το πώς θα αξιολογηθούν τα μέτρα και πώς θα καλύψουν μέρος από αυτήν την ύφεση» το 2020 και το 2021. Για το λόγο αυτόν ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως «εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε πολεμοφόδια και για την επόμενη μέρα όταν τελειώσει αυτή η κρίση». Δηλαδή για να μετριαστεί η ύφεση.

Τα διαθέσιμα
Σχετικά με τις εφεδρείες που διατηρεί μετά την κρίση, επανέλαβε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 15,7 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας και επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μακριά από την ελληνική πρόβλεψη για ύφεση, το τμήμα αναλύσεων της UniCredit αναγορεύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της ύφεσης για το 2020 με πτώση 18,6% του ΑΕΠ, την οποία θα ακολουθήσει μια εξίσου εντυπωσιακή επιτάχυνση κατά 15,5% του ΑΕΠ κυρίως λόγω μιας μεγάλης υποχώρησης του τουρισμού. Οι δύο μεγάλοι ασθενείς, η Ιταλία, χώρα όπου έχει την έδρα του ο όμιλος, αλλά και η Ισπανία, αναμένεται ότι θα έχουν ύφεση 15% και 15,5% αντιστοίχως του ΑΕΠ για φέτος με προοπτική για ανάπτυξη 9% του ΑΕΠ και 9,5% του ΑΕΠ, ενώ για την ευρωζώνη αναμένεται για φέτος 13% του ΑΕΠ της και ανάκαμψη 10% του ΑΕΠ της το 2021.

Σταδιακή ανάκαμψη

Στο κρίσιμο ερώτημα για τα πώς θα επανέλθει η οικονομία μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός οικονομικών καθησύχασε ότι υπάρχει η πρόνοια να γίνει σταδιακά. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της τετράμηνης αναβολής των φορολογικών υποχρεώσεων και της τρίμηνης των ασφαλιστικών εισφορών, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα αποπληρωθούν με μια νέα ρύθμιση ώστε να μη δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Εξήγησε ότι μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης οι επιπλέον δαπάνες που γίνονται τώρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο, και μετά από αυτή την περίοδο, με στόχο την τόνωση της ζήτησης και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (που προϋπήρχε) για σταδιακή μείωση των φόρων.

Για ΕΝΦΙΑ
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν αλλάζει φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά συνεχίζει να ισχύει η κατεύθυνση της κυβέρνησης για μείωση του φορολογικού βάρους. Το σχέδιο μείωσης φόρων θα εφαρμοστεί, εξήγησε ο υπουργός, αλλά αργότερα. «Γιατί τώρα, αφού «υπάρχει μία συστημική εξωγενής κρίση», η κυβέρνηση «οφείλει να στηρίξει την κοινωνία αυξάνοντας δαπάνες». Είπε πως για αυτό και «αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 5 δισ. ευρώ». «Μόλις καταφέρουμε και βγούμε από αυτή την υγειονομική κρίση θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να υλοποιούμε την ορθή πολιτική».
Προανήγγειλε πως έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες και το Δώρο Πάσχα για τους υγειονομικούς. Από αυτή την εβδομάδα εκταμιεύονται τα 800 ευρώ του επιδόματος.

Πληττόμενες επιχειρήσεις

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την πλατφόρμα που άνοιξε στην ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή διευκρινιζόταν για πρώτη φορά ότι το μέτρο δεν αφορά όλες αλλά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ξεκίνησε την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν φτάσει τις 1.900. Θύμισε ότι η πρόβλεψη είναι για 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις τον Απρίλιο, αλλά άφησε ανοιχτό να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσα από την ίδια οδό. «Θα δούμε μετά τι θα γίνει», είπε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέροντας πως τους επόμενους μήνες μπορεί «να ενισχύσουμε τη δυνατότητα αυτή για ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου-Πηγή-eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr