Στο “τραπέζι” το ακατάσχετο όριο για τους συνεπείς οφειλέτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο “τραπέζι” το ακατάσχετο όριο για τους συνεπείς οφειλέτες

Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται εκ νέου η η αύξηση του ακατάσχετου ορίου για τους συνεπείς οφειλέτες, σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”.

Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο όριο είχε ” παγώσει” λόγω της υγειονομικής κρίσης και ότι ανέρχονταν στα 1.250 ευρώ.
Η σταδιακή αύξηση
Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με όλες τις ρυθμίσεις που έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου το τελευταίο διάστημα και αφορά είτε την πάγια ρύθμιση της Εφορίας με τις 24 ή 48 δόσεις είτε τις παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχασαν μέσα στην πανδημία παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων, αρκεί να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου του 2021. Η σταδιακή αποδέσμευση ισχύει για έναν μόνο λογαριασμό του οφειλέτη .Εάν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, η αποδέσμευση εφαρμόζεται στον λογαριασμό που έχει δηλώσει στο taxisnet ως μοναδικό ακατάσχετο. Σε περίπτωση οφειλέτη που είναι νομικό πρόσωπο το ακατάσχετο όριο ισχύει για μόνο έναν λογαριασμό του νομικού προσώπου.
Το όριο των 1.250 ευρώ
Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Παράδειγμα 1
Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας τουλάχιστον 2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής τόσο θα αυξάνεται ο συντελεστής. Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί ακατάσχετο όριο που θα ισχύσει για έναν μήνα. Στην συνέχεια και όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου με ανώτατο συντελεστή το 4,5.
Παράδειγμα 2
Φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας με 16 μηνιαίες δόσεις και καταβάλλει δόση 500 ευρώ τον μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται στα 1.500 ευρώ μόλις ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για το ακατάσχετο όριο.
Πότε θα αυξάνεται το ακατάσχετο όριο
Σημειώνεται πως για τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί σε περισσότερους από μια ρυθμίσεις το ακατάσχετο ποσό θα υπολογίζεται για κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων στο ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κάθε μήνα. Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του ορίου προς όσους οφειλέτες προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπει την αποπληρωμή του έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο.
Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το ενδεχόμενο το ακατάσχετο να μην αυξάνεται ανά μήνα αλλά ανά 5 ή 6 μήνες ανάλογα με τη συνέπεια του οφειλέτη. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν μόνο για 30 ημέρες από την ημερομηνία χορήγησης του και ανανεώνονται μηνιαίως εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις .Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό εφόσον :
α. Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολο τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
β. Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα σε δόσεις.
γ. για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Αν φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού χάνει τη ρύθμιση οφειλών ( εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων) χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr