Συντάξεις Ιουνίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΦΚΑ  αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο στους δικαιούχους  περίπου σε 10 ημέρες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, αναφέρονται τα εξής: «Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την 28η Μαΐου 2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Την 30ή Μαΐου 2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Συντάξεις: Αναμένονται περικοπές από το 2028 – Αναλυτικά τα ποσά

Ή κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εξετάζουν την εφαρμογή του νόμου του 2016 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% μετά την έλευση τριετίας από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου.

Η ρύθμιση αυτή αν εφαρμοστεί θα επηρεάσει σχεδόν 400.000 συνταξιούχους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων – πάνω από 90% – είναι γυναίκες.

Πέραν των 22 περικοπών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το καθεστώς προ νόμου Κατρούγκαλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από το 2028 ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μισθό όλου του εργασιακού βίου.

Το κόστος αυτής της ρύθμισης είναι μικρό μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερο μετά το 2028.

Ο ίδιος νόμος θέσπισε την προσωπική διαφορά στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις αποφάσεις του ΣΤΕ.

Χαμηλά όρια

Σύμφωνα με «Τα Νέα», παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία, οι συντάξεις με βάση τον μέσο μισθό (κατα μέσο όρο στα 750 ευρώ) θα κινούνται σε χαμηλά όρια.

Οι ειδικοί επισημάινουν ότι δύο σημαντικοί λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που όσο ωριμάζει, θα «αγγίζει» όλο και περισσότερους νέους συνταξιούχου, καθώς και η διετία της κρίσης με την ανεργία και τις χαμηλές αμοιβές.

Περικοπές νόμου Κατρούγκλαλου

  • Κατάργηση ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Μείωση ΕΦΑΠΑΞ έως 23%
  • Μείωση συντάξεων 1.300 ευρώ (μεικτά και άνω)
  • Επανακατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης
  • Αναστολή αύξησης συντάξεων έως 31/12/2023
  • Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 σε 384 ευρώ
  • Ποινή 36% σε πρόωρη σύνταξη στο 62ο έτος
  • Μείωση σύνταξης χηρείας 20%
  • Πλαφόν στο ύψος των συντάξεων
  • Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr