Τα νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που είναι «στο τραπέζι» από την κυβέρνηση για το φθινόπωρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που είναι «στο τραπέζι» από την κυβέρνηση για το φθινόπωρο

Ανοίγει ο δρόμος για Fuel Pass 3, επίδομα έως 230 ευρώ και έκτακτη 13η σύνταξη
Μεγάλη άυξηση έχουν δει τα κρατικά έσοδα με τον υπουργό οικονομικών νωρίτερα μέσα στο μήνα να δηλώνει πως όσο βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος, θα εξετάζονται και παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος για Fuel Pass 3, επίδομα έως 230 ευρώ και έκτακτη 13η σύνταξη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ρίξουν μεγάλο βάρος στην κοινωνική πολιτική, από παρεμβάσεις που μπορεί να αφορούν είτε νέα επιταγή ακρίβειας, ή την αύξηση των συντάξεων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023 μέχρι και την ανανέωση για δεύτερη φορά του fuel pass ή ακόμα και καταβολή των αναδρομικών με μια 13η σύνταξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News 4 βασικές παρεμβάσεις συζητούνται και σχεδιάζονται ήδη από την κυβέρνηση.

• Μια νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

• Συντάξεις. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι συνταξιούχοι. Ηδη υπάρχει συζήτηση για να δοθούν αναδρομικά είτε με εφάπαξ ποσό είτε με δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να προκριθεί μια έκτακτη 13η σύνταξη πριν από τα Χριστούγεννα, που ουσιαστικά θα αφορά τα αναδρομικά.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη σενάρια για το ποιοι μπορεί να είναι οι δικαιούχοι, το αν τα αναδρομικά θα αφορούν και εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, αλλά και για τα ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν.

• Ενα νέο fuel pass. Το δεύτερο πακέτο ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε, αν επιλεγεί μια νέα παρέμβαση για τα καύσιμα κίνησης, το νέο fuel pass 3 θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

• Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορεί να αξιοποιηθούν.

Τότε εξάλλου είναι και οι μέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΘ και αναμένεται να περιγράψει έως έναν μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του, που θα φτάνει ουσιαστικά έως τις κάλπες του 2023.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr