ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στην προσωπική διαφορά σε συντάξεις από το 2023 – Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις

Αυξήσεις θα δουν στα ποσά που λαμβάνουν, από το 2023, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με το τέλος της προσωπικής διαφοράς
Τέλος στην προσωπική διαφορά σε συντάξεις από το 2023 – Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις

Αυξήσεις που θα σηματοδοτήσουν την παύση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αναμένονται για εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους από 1ης/1/2023, είτε έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης είτε λιγότερα.

Σημαντικός παράγοντας για την απαλλαγή της προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους με 30ετία και άνω είναι ότι με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση έσβησαν το μεγαλύτερο ποσό της διαφοράς που κληρονόμησαν από το νόμο Κατρούγκαλου και με την αύξηση που θα έχουν από 1ης/1/2023 θα σβήσουν και το υπόλοιπο ποσό.

Για τους συνταξιούχους με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης οι αυξήσεις του 2023 θα λειτουργήσουν με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή ως μηχανισμός μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς που έχουν «φορτωθεί» με το νόμο Κατρούγκαλου και δεν είχαν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτήν αν δεν ξεπάγωναν οι συντάξεις με τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί από 1ης/1/2023.

Αμεσα κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (έως 50 – 60 ευρώ), καθώς αναμένεται να το κερδίσουν ως αύξηση το 2023.

Εμμεσα κερδισμένοι θα βγουν όσοι πάρουν μεν αύξηση στην ανταποδοτική και εθνική σύνταξη, που όμως δεν θα είναι αρκετή για να ισοφαρίσει την προσωπική διαφορά.

Στην κατηγορία των έμμεσα κερδισμένων θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα μείνουν με υψηλό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, για το οποίο θα χρειαστούν οι αυξήσεις ως το 2026 για να μηδενιστεί, και άλλοι που θα έχουν οριακά μηδενική διαφορά (της τάξης των 2, 5 και 20 ευρώ), την οποία θα μηδενίσουν το 2024, παίρνοντας τότε καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Οι πρώτοι που θα δουν να φεύγει η προσωπική διαφορά και να παίρνουν για πρώτη φορά καθαρή αύξηση στην τσέπη είναι οι συνταξιούχοι με 35 ως 40 έτη από Ταμεία μισθωτών όπως ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ κ.ά.

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του ΕΦΚΑ που έχει στα χέρια του και αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», στον επανυπολογισμό που προηγήθηκε το 2021 με το νόμο Βρούτση για τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, για τους εν λόγω συνταξιούχους προέκυψε σημαντικά μικρότερη προσωπική διαφορά από αυτή που είχαν κληρονομήσει με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Η μείωση της προσωπικής διαφοράς ήταν επειδή οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης και πήραν αύξηση η οποία οδηγούσε είτε σε μείωση της προσωπικής διαφοράς είτε και σε μηδενισμό της, εφόσον η αύξηση ήταν μεγαλύτερη.

Το 2023 θα έρθει η πρώτη αύξηση που θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι είτε έχουν πάνω είτε κάτω από 30 έτη ασφάλισης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ