ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμανση: Πόσο κοστίζει η επιστροφή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο – Τί συμφέρει περισσότερο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως πρέπει να βάλουν όσοι επιλέξουν να επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο
Θέρμανση: Πόσο κοστίζει η επιστροφή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο – Τί συμφέρει περισσότερο
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας», Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «βήμα προς τα πίσω, καθώς διαθέτοντας έναν λέβητα με φυσικό αέριο τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο».

Όπως εξηγεί, «σε συζητήσεις που έχω με καταναλωτές, αντιλαμβάνομαι ότι πέρυσι χρειάστηκαν δύο τόνοι πετρελαίου, δηλαδή 3.000 ευρώ, για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, κάποιος με φυσικό αέριο, ακόμη και με τις τιμές σε τόσο υψηλό επίπεδο, χρειάστηκε, σε ένα κακό σενάριο, τρεις φορές λιγότερα χρήματα. Επομένως, όσο κι αν ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο δεν θα συμφέρει».

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση λέβητα

Η λύση αυτή όπως αναφέρει ο κ. Σπανουδάκης εκ των πραγμάτων θα κοστίσει ακριβά, καθώς, όπως λέει, «ένας λέβητας πετρελαίου που θα πρέπει να εγκατασταθεί εκ νέου σε ένα σπίτι θα κοστίσει 2.500 ευρώ χωρίς την εργασία, που κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου μία ημέρα. Με την εργασία, το κόστος της οποίας ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τις 3.000 ευρώ, καθώς πρέπει να τοποθετηθεί μέχρι και καμινάδα».

Η πρότασή του είναι «αντί να επιδοτείται ο κόσμος για να μετατρέψει και πάλι το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, είναι καλύτερο να επιδοτηθεί για να μετατρέψει τους λέβητες φυσικού αερίου, σε λέβητες συμπύκνωσης», καθώς οι συγκεκριμένοι λέβητες πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο αποτελούν μόνο το 35% των λεβητών φυσικού αερίου.

Σχετικά με την επιστροφή στο πετρέλαιο ο κ. Σπανουδάκης, μιλώντας στο GRTimes, σημειώνει πως «όσοι έσπευσαν να το πράξουν πραγματοποίησαν μία βεβιασμένη κίνηση που αποτελεί αναμφίβολα βήμα προς τα πίσω», ενώ θέτει και το -ρητορικό προφανώς- ερώτημα: «Τόσα χρόνια μιλάμε για φιλικό καύσιμο για το περιβάλλον και τώρα γυρνάμε πίσω;».

Επιπλέον θεωρεί πως είναι λανθασμένη και η στάση όσων έσπευσαν να μεταβούν σε πηγές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα, αλλά και οι ξυλόσομπες, οι οποίες «τα τελευταία χρόνια δεν είχαν σημαντική απήχηση. Ξαφνικά η ζήτηση αυξήθηκε και είναι λογικό να παρουσιάζουν πλέον έλλειψη στην αγορά».

Εναλλακτικές λύσης θέρμανσης

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σπανουδάκης προτείνει εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης σε όσους διαθέτουν λέβητες φυσικού αερίου, σχετικά με τον επερχόμενο χειμώνα. «Αρχικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί σωστή συντήρηση του υπάρχοντος λέβητα. Αυτό σημαίνει ότι με ένα μέσο κόστος της τάξης των 50 ευρώ, ο καταναλωτής θα πετύχει εξοικονόμηση σχεδόν 15% και θα λάβει ένα φύλλο καυσαερίων που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει, όπου θα αναγράφεται μεταξύ άλλων και η κατανάλωση που πραγματοποιεί ο λέβητας», λέει ο κ. Σπανουδάκης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην τοποθέτηση θερμικών κεφαλών, οι οποίες «κοστίζουν περίπου 25 ευρώ για κάθε σώμα και δύνανται να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας». Συμπληρώνει δε πως «ακόμη ένας σημαντικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η τοποθέτηση ενός έξυπνου θερμοστάτη, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα 150 ευρώ και μπορεί να περιορίσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης». Ακόμη, γνωστοποιεί ότι με καλύτερη μόνωση των σωλήνων φυσικού αερίου επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 10%, τονίζοντας παράλληλα κατηγορηματικά πως «ο κόσμος θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντοτε τους ειδικούς πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ