Τι αλλάζει από το 2023 στα επιδόματα: Πότε θα δοθεί η νέα επιταγή ακρίβειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει από το 2023 στα επιδόματα: Πότε θα δοθεί η νέα επιταγή ακρίβειας

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που αναμένονται στα επιδόματα από το 2023 με βασικό το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. 

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που αναμένονται στα επιδόματα από το 2023 με βασικό το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα μοιράζουν προπληρωμένες κάρτες σε εκατομμύρια δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ αντί να γίνεται πίστωση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα παρόλο που το επίδομα Food Pass δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται για την επιταγή ακρίβειας, το μοντέλο επιδόματος για ψώνια μάλλον πρόκειται να καθιερωθεί.

Ουσιαστικά από το 2023 πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας, οπότε και πλέον δεν θα μπαίνουν χρήματα απευθείας στην τράπεζα, τα οποία ο εκάστοτε δικαιούχους μπορεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί όπου τα χρειάζεται περισσότερο, αλλά θα κάνει τα ψώνια του με άλλο ένα Pass.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ωστόσο είναι αν πρόκειται να δούμε τις αλλαγές αυτές πριν ή μετά τις εκλογές δηλαδή κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι αλλαγές που θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.
  • Με κάρτες θα πληρώνονται επίσης τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
  • Θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και το ποσό που θα απομένει πέραν του ορίου που θα τεθεί, θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS ή ebanking.
  • Θα υπάρχουν κίνητρα για χρήση των καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ θα απαγορευθεί ο τζόγος.

Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας σε μετρητά

Υπενθυμίζεται πως οι 6 κατηγορίες δικαιούχων για το νέο επίδομα της επιταγής ακρίβειας είναι οι εξής:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr