Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σχετικά με την επιδότηση στο ρεύμα καθώς και το φυσικό αέριο
Την ώρα που στην Κομισιόν ψάχνουν το «φάρμακο» στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τον Πούτιν να σφίγγει όλο και πιο δυνατά την ενεργειακή θηλεία γύρω από την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο τραπέζι επιδότησης 25 λεπτών ανά λίτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι συμφωνα με το dikaiologitika.gr θα δοθεί και η δυνατότητα να συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας

Τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν, καθώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα +10 εκ ευρώ αντί ελλείμματος 5,9 δις που είχαμε προϋπολογίσει.

Στη Γαλλία προχωρούν σε αύξηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια για τους ευάλωτους.

«Τα μέτρα που μόλις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, αυτό που κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις επιδοτήσεις που είναι αναγκαίες, που είναι μετρημένες, υπεύθυνες και η ενίσχυση στοχεύει σε όσους τη χρειάζονται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Κρίσιμα είναι τα δύο επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια στην Πράγα και στις Βρυξέλλες.

Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο

 

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου, πιθανά την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Στα σκαριά από την κυβέρνηση είναι οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματκά κριτήρια, με πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η επέκταση της στήριξης για όλο τον χειμώνα.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr