Βασικός μισθός: Νέες αυξήσεις – Τι αλλάζει με τα επιδόματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασικός μισθός: Νέες αυξήσεις – Τι αλλάζει με τα επιδόματα

Τι πρόκειται να ισχύσει σχετικά με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων και τις συντάξεις

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού το επόμενο διάστημα προκειμένου να επέλθει κάποια ισορροπία στο αυξημένο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Έξι μέτρα είναι αυτά που θα κρίνουν την αύξηση στο εισόδημα του Έλληνα.

Αρχικά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, η κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου, η ενίσχυση του μισθού των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και το νέο μισθολόγιο που έρχεται το 2024 για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη οι συντάξεις θα αυξηθούν μετά από 12 έτη με τον καινούριο χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, διπλές αυξήσεις θα πάρουν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τριπλές αυξήσεις θα εισπράξουν περίπου 100.000, ενώ μία επιπλέον σύνταξη θα πιστωθεί ένας στους δύο συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις ή πολύ μικρές, οριακές αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στο Newsbomb λέγοντας πως «υπάρχει ψηφισμένος νόμος από το 2016 και το 2020 που προβλέπει τον μηχανισμό που θα γίνεται η αύξηση. Ένα μέρος από τον πληθωρισμό και ένα μέρος από τον ρυθμό αύξησης. Από 1η Γενάρη ξεκινάει και θα την δούνε την αύξηση στις συντάξεις τους τέλος Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα θα εμφανιστεί στην σύνταξη του Φεβρουαρίου με αναδρομικά από 1η Γενάρη».

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα τα 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη). Ο κατώτατος μισθός «Οι μισθοί επηρεάζονται από την ακρίβεια. Από Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία όπου οι εμπειρογνώμονες θα καταθέσουν στο Υπουργείο την πρόταση τους, έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για τους μισθούς τον Μάιο. Αναμένεται ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα να φτάσει τα 751 ευρώ (μεικτά) μαζί με τις τριετίες», τόνισε ο Κώστας Τσουκαλάς.

Αναλυτικά, την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα σε 12 μήνες (876 ευρώ).

Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του νέου έτους, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

Από 1ης/1/2023 θα σταματήσει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Από 1ης/1/2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας.

Από 1ης/1/2023 αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%). Από 1ης/1/2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Με βάση το νέο αυτό μισθολόγιο οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων θα αυξηθούν. Ωστόσο τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Το top ten των χωρών που αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς, σύμφωνα με την ECA International:

Ινδία (4.6%)

Βιετνάμ (4.0%)

Κίνα (3.8%)

Βραζιλία (3.4%)

Σαουδική Αραβία (2.3%)

Μαλαισία (2.2%)

Καμπότζη (2.2%)

Ταϊλάνδη (2.2%)

Ομάν (2.0%)

Ρωσία (1.9%)

Επιταγή ακρίβειας

Πριν από το 2023 και πριν από τις 20 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που σαρώνει την αγορά.

Την επιταγή θα λάβουν:

1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι.

Περίπου 30 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

172 χιλιάδες άτομα με αναπηρία.

1,5 εκατομμύριο πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού.

250 χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr